Skip to main content

Για πρώτη φορά τοποθέτηση εμφυτεύσιμων ακουστικών βαρηκοΐας

Το πρωτοποριακό εμφυτεύσιμο ακουστικό βαρηκοΐας, είναι πολύ πιο ισχυρό από τα εξωτερικά ακουστικά βαρηκοΐας, χωρίς εξωτερικό μέρος.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση εμφυτεύσιμων ακουστικών βαρηκοΐας σε δύο ασθενείς στο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α΄ Ω.Ρ.Λ. Πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ αυτήν την εβδομάδα, με τη συνδρομή εξειδικευμένης ομάδας γιατρών από τη Γαλλία.

Το πρωτοποριακό εμφυτεύσιμο ακουστικό βαρηκοΐας, είναι πολύ πιο ισχυρό από τα εξωτερικά ακουστικά βαρηκοΐας, χωρίς εξωτερικό μέρος, κρυμμένο κάτω από το δέρμα, αθέατο 100%.

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν τοποθετηθεί περί  τα 100 εμφυτεύσιμα ακουστικά στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το εμφυτεύσιμο ακουστικό προσφέρει φυσιολογική ακοή και ελευθερία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς τα προβλήματα του ακουστικού βαρηκοΐας, όπως τον κίνδυνο να χαθεί, να ξεχασθεί, να βραχεί, να χαλάσει από σκόνες και ιδρώτα. Μ΄ αυτό μπορούν να ακούν φυσιολογικά τα άτομα με βαρηκοΐα κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που δίνει ασφάλεια και αυτονομία από την άνετη χρήση απλού ξυπνητηριού, έως την επαγρύπνηση για το μωρό ή το παιδί, αλλά και στο μπάνιο, στη βροχή, στη χρήση κράνους, στην  ποδηλασία και στη  μηχανή. Σε δύσκολες καταστάσεις ακρόασης, όπως σε δυνατό αέρα και θορυβώδεις χώρους.

«Απευθύνεται και δίνει τη λύση σε άτομα με μέσου έως μεγάλου βαθμού νευροαισθητήριας βαρηκοΐας, αλλά και μικτού τύπου, που τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν ωφελούν πια ή εμποδίζουν κάποιες σημαντικές δραστηριότητες της ζωής τους», δήλωσε ο διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε: «Και τα 2 άτομα  στα οποία τοποθετήθηκαν εμφυτεύσιμα ακουστικά πάσχουν από μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα αμφοτερόπλευρα».

Ο Στέφανος επιθυμεί  να ακούσει φυσιολογικά, όλες τις ώρες της ημέρας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς περιορισμούς και σε όλες τις δραστηριότητες του. Ο Νίκος έχει ταλαιπωρηθεί χρόνια με αλλαγές ακουστικών βαρηκοΐας, με διορθωτικές επεμβάσεις στα αυτιά και επιθυμεί να δοθεί μια τελική λύση με φυσιολογική ακοή, σε όλες τις καταστάσεις.

Η επέμβαση διαρκεί 2,5 ώρες για την τοποθέτηση του ακουστικού εμφυτεύματος και για την σωστή ρύθμισή του, υπό γενική αναισθησία. Η νοσηλεία που απαιτείται είναι ίδια με όλες τις ωτοχειρουργικές επεμβάσεις, δηλαδή 4 ημέρες.

«Το κόστος του ακουστικού  είναι 16.500 ευρώ + ΦΠΑ 13%. Επειδή είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται στην Ελλάδα δεν υπάρχει κατάλληλη νομοθεσία, όμως επειδή είναι εμφυτεύματα μέσου ωτός χειρουργικά εμφυτεύσιμα, λογικά θα πρέπει να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε ο κύριος  Κωνσταντινίδης.

Ακόμα μία πρωτοπορία του κέντρου κοχλιακών εμφυτεύσεων της Α΄ Ω.Ρ.Λ. Πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, είναι η μουσική εκπαίδευση των ατόμων με κοχλιακό εμφύτευμα και κυρίως των παιδιών. Στους ανακαινισμένους χώρους του κέντρου σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, τους τελευταίους μήνες  γίνεται μουσική εκπαίδευση με  την επιτήρηση και τη βοήθεια μουσικών. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ελάχιστες κλινικές στην Ευρώπη που ασχολούνται με τον τομέα αυτό και έχουν αποδείξει τα οφέλη της μουσικής σε άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα.

«Από την αρχαία Ελλάδα η μουσική αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της διαπαιδαγώγησης και της μόρφωσης των νέων κάτι που δεν θέλαμε να στερούνται τα άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα. Η επαφή και η δημιουργία μέσα από την μουσική, αυξάνει τη διάκριση σε ανώτερα επίπεδα από τον προφορικό λόγο και συγχρόνως τον εμπλουτίζει με πιο έντονα προσωδιακά στοιχεία, πιο μελωδικά, πιο φυσικά», ανέφερε ο  επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ, ωτορινολαρυγγολόγος Γεώργιος Κυριαφίνης και συμπλήρωσε:
«Η μουσική εκπαίδευση απευθύνεται σε όλα τα άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα με έμφαση τα παιδιά. Όπως όλες οι υπηρεσίες αποκατάστασης στο Κέντρο μας είναι δωρεάν, δεν υπάρχουν  κριτήρια επιλογής ή αποκλεισμού, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με την επίδοση, αλλά με τη βελτίωση. Δεν υπάρχει περιορισμός στα μουσικά όργανα, φαίνεται όμως να υπάρχει προτίμηση στο πιάνο και στην κιθάρα.

Μέχρι σήμερα είναι λίγα τα άτομα που συμμετείχαν στις πρώτες συνεδρίες, αλλά ειδοποιούμε όλα τα άτομα που παρακολουθούμε, περισσότερα από 400 σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Για όσα άτομα ζουν κοντά στο κέντρο μας, τα μαθήματα γίνονται εβδομαδιαία. Για τους απομακρυσμένους ασθενείς μας διατηρούμε επαφή με τους δασκάλους τους, δίνουμε τις  κατάλληλες οδηγίες και οι έλεγχοι γίνονται κάθε τρίμηνο. Είμαστε πολύ περήφανοι που δημιουργήσαμε ένα από τα λίγα κέντρα στη Ευρώπη που χρησιμοποιούν τη μουσική στην αποκατάσταση», κατέληξε ο κύριος Κυριαφίνης.