Skip to main content

Για νέα ένταση στα Ίμια γράφουν οι Τούρκοι - «Κυνηγητό» περιπολικών

Περιπολικά σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής φέρονται να καταδίωξαν ξανά πλοία του ελληνικού Λιμενικού, που δήθεν παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα

Επαναλήφθηκε και την Κυριακή η ένταση στην περιοχή των βραχονησίδων των Ιμίων μεταξύ των σκαφών του Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία πλέον είναι καθημερινά στη γειτονική χώρα.

Μετά την επίσκεψη στην περιοχή και τη φωτογράφησή του μπροστά στις βραχονησίδες του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, την 21η επέτειο από την κρίση του 1996, η παρουσία των τουρκικών περιπολικών σκαφών στην περιοχή είναι μόνιμη, όπως συνεχή είναι και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί δήθεν παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά σκάφη της Ακτοφυλακής, που ανέκαθεν περιπολούσαν στην περιοχή ανατολικά της Καλύμνου και της Καλολίμνου.

Την Κυριακή, σύμφωνα με τηλεγραφήματα τουρκικών πρακτορείων ειδήσεων που αναπαράγουν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, περιπολικά σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής φέρονται να καταδίωξαν και πάλι πλοία του ελληνικού Λιμενικού, που δήθεν παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα έξι φορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακολούθησε καταδίωξη τριών ωρών μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ προς συνδρομή των τουρκικών σκαφών έσπευσε και πλοίο της Ακτοφυλακής από το λιμάνι του Τουργκούτρεϊς.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, υπήρξαν εκατέρωθεν προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου για παραβίαση των χωρικών υδάτων της κάθε πλευράς με τις αντίστοιχες εκκλήσεις για άμεση απομάκρυνση, πρακτική που ακολουθείται πλέον σε καθημερινή βάση από την τουρκική πλευρά, σε μία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο θαλάσσιο χώρο.

Στην Αθήνα, πάντως, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποδίδουν τα δημοσιεύματα σε τουρκική προπαγάνδα, ενώ από το Λιμενικό δηλώνουν ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό.