Skip to main content

Για να κάνει η Ελλάδα το μεγάλο βήμα προς τις αγορές...

Αν η Ελλάδα αποφασίσει να εκδώσει ένα ομόλογο στις αρχές του νέου έτους, θα πρέπει στο τέλος του 2016 να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις

Ενα διάστημα περίπου 20 ημερών υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί για την καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, στην περίπτωση που τελικώς αποφασισθεί να προχωρήσει σε μια έκδοση ομολόγων, μικρή ή μεσαία. Αυτό υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, που είναι σε γνώση των διεργασιών που θα απαιτηθούν, προφανώς επειδή έχουν αρχίσει ήδη να τις μελετούν.

Συγκεκριμένα, όπως λένε, αν η Ελλάδα αποφασίσει να εκδώσει ένα ομόλογο, για παράδειγμα, στις αρχές του νέου έτους, θα πρέπει στο τέλος του 2016 να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να καταλήξει η συζήτηση για το χρέος και το ρόλο του ΔNT στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η διαδικασία δεν σταματά εκεί.

Κι αυτό γιατί στη συνέχεια θα ξεκινήσει μία διαφορετικού τύπου συζήτηση: Τι ομόλογο θα πρέπει να εκδώσει η Ελλάδα; Δηλαδή, τι διάρκεια θα έχει ο δανεισμός από τις αγορές; Από την απόφαση για τη διάρκεια του νέου ομολόγου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το επιτόκιο που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα. Σήμερα, οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά 3ετη ομόλογα στα επίπεδα του 8,6%, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων κινείται στην περιοχή του 8,1%.

Μόνο που σε αυτά τα επίπεδα οποιαδήποτε έκδοση είναι απαγορευτική. Συνεπώς, οι συνθήκες θα πρέπει να βελτιωθούν και σε αυτό το επίπεδο, πριν αποφασισθεί να γίνει το μεγάλο βήμα.