Skip to main content

Για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 εμμένει το ΔΝΤ

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμένει στη θέση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2022.

Όπως ανέφερε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Tζ. Ράις, το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060.
 
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.
 
Συνακόλουθα, από τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως είπε ο ίδιος και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.
 
Επεσήμανε ότι «έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο για την ώρα οι συζητήσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσέγγισης που έχει το Ταμείο τονίζοντας ότι είναι «ρεαλιστική» και συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.