Skip to main content

Για κυριαρχία επί των Ιμίων κάνει λόγο η Άγκυρα

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη φορά σχετικά με την κυριαρχία στα Ίμια

Σε νέα ανακοίνωση σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο προχώρησε σήμερα το τουρκικό υπ. Εξωτερικών. Με αφορμή την επικριτική έκθεση προόδου της ΕΕ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι βράχοι, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από τα Ίμια είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία».

Όλα αυτά πλέον σε σχεδόν προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές ήδη τον φετινό Αύγουστο αντί για τον ίδιο μήνα του 2019.

Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρουν τα αρμόδια όργανα των δύο κομμάτων δηλαδή του Εθνικιστικού και του κυβερνώντος για πρόωρες εκλογές τα ελληνοτουρκικα διέρχονται την χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών.

Η κακή εικόνα των σχέσεων και η ένταση είναι εμφανέστατη και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με την οποία απαντά, στην ουσία, στην έκθεση προόδου της ΕΕ.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο

Στο μεταξύ για δεύτερη φορά σε επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας τα Ίμια χαρακτηρίζονται τουρκική επικράτεια τονίζοντας μάλιστα και τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα των Ιμίων.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ απειλεί με ανεπιθύμητες εξελίξεις στο Αιγαίο και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στο θέμα έκδοσης καταζητούμενων από την Τουρκία επεκτείνοντας το θέμα και πέρα από τους οκτώ. Το συνδέει μάλιστα έμμεσα και με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη λέγοντας πώς η Τουρκία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα.

Όλα αυτά με φόντο το προχθεσινό περιστατικό στις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος και την αυξημένη παρουσία δύναμης απέναντι από τα Ίμια. Πόση ακόμη ένταση αντέχουν τα ελληνοτουρκικά χωρίς κανένα ατύχημα; Αυτό θα το δούμε το προσεχές καλοκαίρι.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/Πολη

Πηγή: Deutsche Welle