Skip to main content

Για εμπαιγμό των αγροτών κατηγορεί την Μπατζελή η ΝΔ

Για εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου κατηγορεί την κυβέρνηση και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις εξαγγελίες σχετικά με το πακέτο των 5,5 δισ.ευρώ ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της
Για εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου κατηγορεί την κυβέρνηση και δη την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, για τις εξαγγελίες σχετικά με το πακέτο των 5,5 δισ. ευρώ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Κασαπίδης κατηγορεί την υπουργό ότι «βαφτίζει τις συνήθεις, κάθε χρόνο, ανελαστικά καταβαλλόμενες οικονομικές ενισχύσεις, που παρέχονται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, στο πλαίσιο του 1ου πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) και του 2ου πυλώνα (μέτρα αγροτικής ανάπτυξης) ως επιπλέον παροχές στους Έλληνες αγρότες».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «από το σύνολο των πληρωμών που εξαγγέλθηκαν, ποσό 3,35 δισ. ευρώ, είναι οι άμεσες οικονομικές ενισχύσεις, που δικαιούνται οι αγρότες και, ούτως ή άλλως, θα τις λάμβαναν. Τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προβλεπόμενες να καταβληθούν οικονομικές ενισχύσεις για εξισωτική αποζημίωση, συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος και βιομηχανικής ντομάτας, ειδικές ενισχύσεις στο σκληρό σιτάρι και στο ρύζι, καταβολή ποιοτικών παρακρατημάτων Άρθρου 69, καθώς και άλλες πληρωμές μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες».

Στην ανακοίνωση του κ. Κασαπίδη επισημαίνεται επίσης ότι «τα ποσά επιστροφής ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο καταβάλλονταν -με μικρές διαφορές- και τα προηγούμενα χρόνια. Οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν άθροισμα των ενισχύσεων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες κατά το 2010, οι οποίοι γνωρίζουν, πολύ καλά, ότι τίποτα δεν τους χαρίζεται και τίποτα δεν τους δίνεται επιπλέον».

Καταλήγοντας καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να «προχωρήσει άμεσα, με ταμειακή διευκόλυνση, στην πληρωμή του υπόλοιπου ποσού 1,09 δισ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης 2009, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας των αγροτών, για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις παραγωγικές τους δραστηριότητες».