Skip to main content

Για δουλειές στις ΗΠΑ «ψάχνονται» εταιρείες από τη Βόρεια Ελλάδα

Η εκδήλωση με τίτλο «Doing Business with the U.S. Government» είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μια σειρά βορειοελλαδικών επιχειρήσεων

Τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Εθνικής Αμύνης προσπαθεί να στηρίξει την εξωστρέφεια των εγχώριων επιχειρήσεων του αμυντικού κλάδου, αλλά και εταιριών – προμηθευτών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επίπεδο υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό χθες Παρασκευή το ΥΕΘΑ και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης συνάντηση 20 ελληνικών εταιριών με ειδικούς στις προμήθειες του δημοσίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η εκδήλωση με τίτλο «Doing Business with the U.S. Government» είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μια σειρά βορειοελλαδικών επιχειρήσεων. Ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο για μία περίπου ώρα. Όπως είπε υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλή τεχνογνωσία και καλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, που τις επιτρέπει να συνεργαστούν με άλλες χώρες ακόμη και στο ευαίσθητο πεδίο της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΕΘΑ αντιναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης είπε στη Voria.gr ότι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για την στήριξη της εξωστρέφειας των αμυντικών βιομηχανιών αποδίδει, αφού ήδη υπάρχουν προτάσεις από την Ιαπωνία, την Άπω Ανατολή, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Πρόκειται κυρίως για προτάσεις συνεργασίας που δέχονται οι ελληνικές εταιρίες από ανάλογου αντικειμένου επιχειρήσεις των χωρών αυτών, οι οποίες θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία των Ελλήνων είτε σε συνεργατική, είτε σε υπεργολαβική βάση. Ο ίδιος αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες κατασκευάζουν κιάλια νυχτερινής όρασης αποκλειστικά για ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι τόσο καλές, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στις διεθνείς αγορές για προμήθειες ενόπλων δυνάμεων. Όπως αναγνωρίζει με τον περιορισμό των στρατιωτικών προμηθειών τα τελευταία χρόνια, λόγω της γενικότερης περικοπής των κρατικών δαπανών, ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας χρειάζεται αιμοδοσία από το εξωτερικό» για να μπορέσει να επιζήσει και να αναπτυχθεί.

Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΥΕΘΑ τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει εθνικά περίπτερα σε εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας στις ΗΠΑ, στην Ινδία, στην Ινδονησία, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού. Στην ίδια λογική το υπουργείο σε συνεργασία με το Ελληνο-αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα και χθες στη Θεσσαλονίκη τις δύο ενημερωτικές συναντήσεις για τις προμήθειες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εξής ενδιαφερόμενες εταιρίες: KLEEMANN και DOPPLER (ανελκυστήρες), TRIDENT, GOODY’S, OLYMPUS PLAZA, MILLS OF CRETE (τροφοδοσία τροφίμων), TSONTOS M. MICHAEL, PROTIPI KATASKEVASTIKI (κατασκευές), IKNOWHOW (πληροφορική), KOUIMTZIS S.A. (εξαρτήματα μετάδοσης κίνησης), INTERGEO LTD (τεχνολογία περιβάλλοντος), GLOSSIMA & WEHRHEIM (μετάφραση, διερμηνεία), PHOENIX ECTS LIMITED (Μεταφορές, logistics, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας).