Skip to main content

Για αντισημιτικό παραλήρημα καταγγέλεται ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΑΣΘ

Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Δημήτρη Τσερμενίδη. Ο ίδιος διαψεύδει τις καταγγελίες.

Σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Δημήτρη Τσερμενίδη για πρωτοφανή αντισημιτική συμπεριφορά διατυπώνουν με ανακοινώσεις τους η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή».

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο κ. Τσερμενίδης στη διάρκεια της απολογιστικής ομιλίας του στη γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου την περασμένη Παρασκευή η οποία έγινε στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια" του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά του ιδρυτού της Federation όσο και συλλήβδην κατά όλων των Εβραίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Γιώργο Χατζηβαλάση ο κ. Τσερμενίδης ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός μιλώντας για τους Εβραίους, λέγοντας μάλιστα σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ότι «δυστυχώς ο Χίτλερ δεν ολοκλήρωσε το έργο του».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσερμενίδης καταφέρεται σε βάρος των Εβραίων. Το κάνει σχεδόν σε κάθε γενική συνέλευση καθώς και σε πολλές από τις συνεδριάσεις του δ.σ. του Συνδικάτου των Εργαζομένων», αναφέρει στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανατροπή» Βαγγέλης Πιτσαλίδης. Αναφερόμενος στο περιστατικό της Παρασκευής ο κ. Πιτσαλίδης αναφέρει ότι ο κ. Τσερμενίδης στην ομιλία του είπε πως «βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα που φέρει το όνομα ‘Μπεναρόγια’ εξ’ αιτίας ενός σφάλματος που έκανε ο Θεός όταν έκανε τους Εβραίους»! Σύμφωνα με τον κ. Πιτσαλίδη τις ίδιες απόψεις ο κ. Τσερμενίδης επανέλαβε και στην απογευματινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης.

«Πράγματι ακούστηκαν αυτά τα σχόλια», επιβεβαιώνει στη Voria.gr εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «ΔΑΣ».

Η απάντηση Τσερμενίδη

Ερωτηθείς από τη Voria.gr ο κ.Τσερμενίδης διαψεύδει ότι προχώρησε στους παραπάνω απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. «Το μόνο που είπα είναι ότι ο Θεός έκανε τους Εβραίους και αυτοί σταύρωσαν τον Χριστό. Οι πλειοψηφίες σταύρωσαν τον Χριστό, όπως έκαψαν τον Κοπέρνικο ή φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη. Οι καταγγελίες είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι αδιανόητο να λένε τέτοια πράγματα και πραγματικά λυπάμαι», υπογράμμισε ο κ.Τσερμενίδης. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν οι κασέτες από την ομιλία του και μπορεί ο καθένας να εξακριβώσει τι ακριβώς ειπώθηκε.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος»

Οι φερόμενες ως απόψεις του κ. Τσερμενίδη προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στους εκατοντάδες συμμετέχοντες (περίπου 800) στη γενική συνέλευση. «Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τα αισθήματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, ούτε των μετόχων του Οργανισμού. Ο ‘Μέγας Αλέξανδρος’, ως αρχαιότερο Σωματείο Αυτοκινητιστών της χώρας (έτος ίδρυσης 1927) εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του, για το ρατσιστικό παραλήρημα του κ. Τσερμενίδη, το οποίο τον χαρακτηρίζει προσωπικά», σημειώνεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης.

Στη δική της ανακοίνωση η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή» αναφέρει για το περιστατικό: «Δηλώνουμε σαν παράταξη ότι καταδικάζουμε απερίφραστα και ντρεπόμαστε γι’ αυτά που ακούστηκαν όπως ακούγονται κάθε φορά, από τον ανιστόρητο "συνάδελφο" Τσερμενίδη που είναι οι ρατσιστικές εκφράσεις κατά των Εβραίων. Ανθρώπων οι οποίοι έγραψαν και γράφουν ξεχωριστή και λαμπρή ιστορία στην πόλη μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιστατικό έχει ενημερωθεί σήμερα το πρωί και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης η οποία διερευνά το θέμα. Ενήμερο είναι και το υπουργείο Μεταφορών.