Skip to main content

Για αναζωπύρωση του προσφυγικού προειδοποιεί ο Μ. Σουλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτηρίζει την κατάσταση στο προσφυγικό εκρηκτική και προτείνει ενίσχυση με χρήματα της ΕΕ των χωρών που θα δεχθούν πρόσφυγες

Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, αντίπαλος της Α. Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, επιδιώκει να αναδείξει την προσφυγική κρίση ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα του προεκλογικού του αγώνα. Σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild δήλωσε ότι «η κατάσταση στο προσφυγικό είναι εκρηκτική» με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που περνούν καθημερινά τη Μεσόγειο. «Όποιος προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο και προσπαθεί να αγνοήσει το ζήτημα μέχρι τις γερμανικές εκλογές είναι κυνικός», είπε ο Μάρτιν Σουλτς

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπενθύμισε ότι το 2015 περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν στη Γερμανία «σε μεγάλο βαθμό χωρίς να ελεγχθούν». Ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι «αν δεν δράσουμε τώρα υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση». Κατηγόρησε μάλιστα την Α. Μέρκελ ότι τότε, «αν και με καλές προθέσεις, άνοιξε τα γερμανικά σύνορα στους πρόσφυγες, χωρίς ωστόσο πρώτα να συνεννοηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους».

Βέτο εναντίον των χωρών-μελών που δεν θέλουν πρόσφυγες

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Μάρτιν Σουλτς θα μεταβεί στην Ιταλία για να συζητήσει με την κυβέρνηση στη Ρώμη την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο υποψήφιος για την καγκελαρία είπε σχετικά: «Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ιταλία αν στηρίζαμε οικονομικά με ευρωπαϊκούς πόρους τις χώρες-μέλη που προτίθενται να δεχθούν στο έδαφός του πρόσφυγες. Υπάρχουν χώρες που ισχυρίζονται ότι θα συνέβαλαν, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε στην περίπτωση αυτή μια συμμαχία προθύμων. Και ακριβώς αυτό θα συζητήσω με τους Ιταλούς».

Στη συνέντευξη στην γερμανική ραδιοφωνία ο Μάρτιν Σουλτς προτείνει ακόμα και το ενδεχόμενο χρήσης βέτο στην ΕΕ εναντίον των χωρών που αρνούνται να επωμιστούν τα βάρη που τους αναλογούν στην προσφυγική κρίση: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με την απαραίτητη αποφασιστικότητα τις χώρες-μέλη, που δεν δέχονται πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Η Γερμανία συνεισφέρει σημαντικά ποσά στα ευρωπαϊκά ταμεία, από τα οποία επωφελούνται και οι χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Είμαι ακόμα και υπέρ της χρήσης βέτο στην ΕΕ, όσο δεν επιδεικνύεται αλληλεγγύη».

Bild, DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle