Skip to main content

Για αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο η ΝΔ

Τα πέντε «οδυνηρά» αποτελέσματα που επέφερε η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη Συγγρού

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ασκεί σε σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «οδυνηρά αποτελέσματα» που οδηγούν στον «αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος» και «απαξιώνουν την περιουσία των μικρομετόχων».

Η Συγγρού καταγγέλλει ότι τον Ιανουάριο του 2015, το τραπεζικό σύστημα ήταν επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο. «Όμως», επισημαίνει η ΝΔ, «η ανικανότητα της κυβέρνησης κατέστησε αναπόφευκτη μία νέα κεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν στην οικονομία το 2015, με αποκορύφωμα τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών».

Η ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει η Συγγρού, έφερε τα εξής αποτελέσματα:

-προσθέτει κόστος στους φορολογούμενους,
-συρρικνώνει δραματικά την Ελληνική ιδιωτική και δημόσια συμμετοχή,
-απαξιώνει τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου,
-εκμηδενίζει την αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
-τροποποιεί τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank.

«Όλα αυτά, απαξιώνουν την περιουσία των μικρομετόχων, οδηγούν σε απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους και προκαλούν τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος» καταλήγει η Ν.Δ.