Skip to main content

Γεύματα σε 9.000 μαθητές της Θεσσαλονίκης έως την 9η Ιουνίου

Διανέμονται σε 61 σχολεία, οκτώ δήμων και ολοκληρώνεται στις 9 Ιουνίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας.

του Δημήτρη Παπανίκου

Σε 61 δημοτικά σχολεία, οκτώ δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης επεκτάθηκε σταδιακά το πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων. Πλέον, οι ωφελούμενοι μαθητές του προγράμματος ανέρχονται σε περίπου 9.000. Σύμφωνα με τον Ηλία Χάλιο, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος για λογαριασμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για χορήγηση σχολικών γευμάτων σε περίπου 10.000 μαθητές έχει επιτευχθεί. Το πρόγραμμα θα τρέξει για ακόμη 15 μέρες, ως τις 9 Ιουνίου και θα επαναληφθεί ξανά από το φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου, όταν διανεμήθηκαν γεύματα στους πρώτους 381 μαθητές, τεσσάρων δημοτικών σχολείων, στους δήμους Νεάπολης Συκεών και Βόλβης. Σταδιακά, όμως, επεκτάθηκε και σε άλλα 57 σχολεία στο σύνολο των οκτώ δήμων, καθώς στους αρχικούς δύο προσετέθησαν μετά το Πάσχα και σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων Μενεμένης, Κορδελιού Ευόσμου, Δέλτα, Χαλκηδόνας, Παύλου Μελά και Λαγκαδά.

Το μενού περιλαμβάνει σαλάτα, ψωμάκι και κυρίως πιάτο. Τα φαγητά μεταφέρονται από τις εταιρείες catering μέσα σε ειδικούς θερμοθαλάμους, τα παραλαμβάνουν οι διευθυντές των σχολείων και στη συνέχεια τα διανέμουν στους μαθητές οι οποίοι γευματίζουν σε ειδική αίθουσα του σχολείου. Σχολικά γεύματα χορηγούνται και σε μαθητές οι οποίοι δεν μένουν στο ολοήμερο και οι οποίοι τα παίρνουν μαζί τους στο σπίτι, κάτι το οποίο είχε αρχικά απαγορευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων το είχε εξαγγείλει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι η έναρξη του προγράμματος θα γινόταν το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου 2017. Θα αφορούσε 30.000 μαθητές, σε 151 δημοτικά σχολεία, στους οκτώ δήμους. Σύμφωνα με όσα είχε πει προς τους δημάρχους ο κ. Τσίπρας, το σχετικό κονδύλι, ύψους 11,5 εκατ. ευρώ είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2017. Δύο μήνες μετά, στις 12 Φεβρουαρίου, κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου το πρόγραμμα να εκτελεστεί με απευθείας ανάθεση, μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αλλά συγχρόνως περιόριζε τον αριθμό των ωφελούμενων μαθητών από 30.000 που ήταν αρχικά, σε 10.000. Επίσης, το κόστος του προγράμματος συρρικνώθηκε σε μόλις 835.000 ευρώ.