Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα «αόρατος προσκεκλημένος στο Μπάρι»

Στο Μπάρι καταγράφηκαν διαφωνίες για το χρέος απούσης της Ελλάδος σχολιάζει ο γερμανικός τύπος

Παρά το ότι το βλέμμα των γερμανών αρθρογράφων επικεντρώνεται στην πρώτη συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα του νεοεκλεγέντος γάλλου πρωθυπουργού Μακρόν, που δεν θα είναι άλλη παρά με την Άγκελα Μέρκελ ο γερμανικός τύπος δεν εγκαταλείπει από το «ραντάρ» του την Ελλάδα, τα όσα διαμείβονται στο Μπάρι και τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από τις 7 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου τη απουσία εκπροσώπου της.

Δυσκολίες συναντίληψης Σόιμπλε-Λαγκάρντ

«Μετά τη συναυλία και τη χαλαρή ατμόσφαιρα τα πράγματα σοβάρεψαν» γράφει στη διαδικτυακή της σελίδα η Handelsblatt. «Στο περιθώριο των επίσημων εργασιών υπήρξε και ένα διαφιλονικούμενο θέμα, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Η χώρα δεν ανήκει στην ομάδα των G 7 και κατά συνέπεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήταν στο Μπάρι. Αλλά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν δύο σημαντικοί παράγοντες που είχαν πολλά να ξεκαθαρίσουν, πώς δηλαδή θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο». Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ περιγράφει τις δυσκολίες συναντίληψης ανάμεσα στο γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών και το ΔΝΤ, που έγινε σαφής από την επανάληψη της γνωστής θέσης Λαγκάρντ πως συνεχίζει να θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους.

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Από το λεγόμενο Washington Group αναφέρθηκε ότι γίνονται διεργασίες για κάποιο συμβιβασμό, κανείς όμως δεν περιμένει κάποια επιτυχία, όπως αναφέρει πηγή που γνωρίζει τα ενδότερα. Ίσως την ερχόμενη εβδομάδα γίνουν κι άλλες συναντήσεις. Αλλά και οι ιταλοί οικοδεσπότες δεν θέλουν να επισκιάσει η ελληνική κρίση τη συνάντηση της ομάδας G 7. Έχουν άλλη ατζέντα που είναι τα κλασσικά θέματα μιας τέτοιας συνάντησης όπως η παγκόσμια οικονομία το παγκόσμιο δημοσιονομικό σύστημα και η διεθνής φορολογική πολιτική».

Έφη Αχτσιόγλου, για τους νέους και την κρίση

Μακροσκελές άρθρο για την Έφη Αχτσιόγλου φιλοξενεί στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Λίγο το νεαρό της ηλικίας της, λίγο η υπουργική καρέκλα σε ένα φλέγον υπουργικό χαρτοφυλάκιο κίνησε το ενδιαφέρον του γερμανού αρθρογράφου να συνομιλήσει μαζί της σκιαγραφώντας παράλληλα την οικονομική «αιμορραγία» συνομηλίκων της κυρίας Αχτσιόγλου και τον Γολγοθά της γενιάς των 400 ευρώ, δηλαδή της δικής της γενιάς. «Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μόλις 32 χρονών, το νεώτερο μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα. Εννοεί το ίδιο μέλλον με αυτό που περιγράφουν οι διαδηλωτές έξω από το γραφείο της, όταν αναφέρεται σε αυτό. Μάχεται για την ίδια υπόθεση, όπως και ο κόσμος έξω από το γραφείο της. Και όμως έχει μετατραπεί σε αλύπητη αντίπαλό τους. Κανείς δεν πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα στην Ελλάδα από τη γενιά της Έφης Αχτσιόγλου» παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η ανάληψη του υπουργείου ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Εργασία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική αλληλεγγύη, σε περίοδο κρίσης εκτός από τα δημοσιονομικά και την οικονομία ένα υπουργείο-κλειδί. Ο Τσίπρας εμπιστεύτηκε μια γυναίκα, που κανείς δεν γνώριζε…Η αντιπολίτευση παρομοιάζει την Αχτσιόγλου ως παιδί του δοκιμαστικού σωλήνα του Σύριζα, αλλά για τον Τσίπρα είναι μια τελευταία γέφυρα προς τους νέους».  

Γερμανικά πλεονάσματα και μεταφορά κεφαλαίων

Αναλυτική συνέντευξη στο Spiegel που κυκλοφορεί το Σάββατο, 13.05 παραχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βασικό θέμα η κριτική που άσκησε ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος στα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα,  κάτι που παραδέχθηκε και ο Σόιμπλε. «Είναι σωστό ότι το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 8% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό» είπε. «Τα επόμενα χρόνια θα πέσει, ήδη προδιαγράφεται κάτι τέτοιο, και είναι σωστό. Αλλά όποιος μας επικρίνει, θα πρέπει να αναρωτηθεί τους λόγους που οι εξαγωγές μας είναι τόσο ισχυρές…οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί, αλλά οφείλονται στη μεγάλη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας αλλά και στο ότι είμαστε τμήμα της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποφάσισε πολιτική μηδενικών επιτοκίων και εισέπραξε διεθνή αποδοχή, από το ΔΝΤ μέχρι τον Μακρόν. Λόγω αυτής η ισοτιμία του ευρώ έπεσε, κάτι που έκανε τα γερμανικά προϊόντα ακόμη πιο φτηνά και ελκυστικά στην παγκόσμια αγορά. Εάν δεν υπήρχε το ευρώ, τα γερμανικά πλεονάσματα θα ήταν τα μισά», τόνισε ο Σόιμπλε.

Έκπληξη προκαλεί το ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφωνεί με τον Μακρόν ότι θα πρέπει να γίνει μεταφορά κεφαλαίων στην ευρωζώνη. «Δεν μπορεί μιαν ένωση να σχηματίσει κράτη διαφορετικής δύναμης χωρίς μια σχετική εξισορρόπηση», υποστήριξε ο Σόιμπλε. «Αντικατοπτρίζεται για παράδειγμα στον κοινοτικό προϋπολογισμό και στα προγράμματα διάσωσης...Δεν μπορεί να υπάρξει ένωση όταν οι ισχυρότεροι δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τους ασθενέστερους. Πόσο προχωρημένη θα είναι η μεταφορά κεφαλαίων πρέπει να αποφασίζουν σε μια δημοκρατία τα κυρίαρχα κράτη».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle