Skip to main content

Γερμανικό άσυλο σε 50 Ιρανούς αντιφρονούντες

Η κυβέρνηση της Γερμανίας παραχώρησε πολιτικό άσυλο σε 50 Ιρανούς υπηκόους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τη λεγόμενη «Πράσινη Επανάσταση».
Η κυβέρνηση της Γερμανίας παραχώρησε πολιτικό άσυλο σε 50 Ιρανούς υπηκόους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά τη λεγόμενη «Πράσινη Επανάσταση» - τις αιματηρές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2009, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, επιβεβαίωσε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel και σημείωσε ότι 12 από τους ανθρώπους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο έχουν ήδη στη χώρα, ενώ άλλες 26 αιτήσεις έχουν εγκριθεί κι οι υπόλοιπες τυγχάνουν επεξεργασίας.

Μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, στις οποίες επανεξελέγη ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις από υποστηρικτές του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία.

Το κίνημα υπέρ του Μουσαβί ονομάστηκε «Πράσινη Επανάσταση», λόγω του χρώματος που κυριάρχησε στην εκστρατεία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Σπίγκελ, στην πλειοψηφία τους οι αντιφρονούντες, που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις, είχαν καταφύγει στην Τουρκία πριν αιτηθούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έλαβε την απόφαση να παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο στους Ιρανούς αντιφρονούντες τον Μάρτιο και ο αριθμός τους καθορίστηκε σε συμβούλιο υπουργών των κρατιδίων τον Μάιο.