Skip to main content

Γερμανικές πιστώσεις 500 εκατ. ευρώ για ανοικοδόμηση στο Ιράκ

Αυτό το δάνειο εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε δώσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ Αλ Αμπάντι πριν από έναν χρόνο


Η Γερμανία υπέγραψε Συμφωνία με το Ιράκ υπέγραψε η Γερμανία με βάση την οποία θα χορηγήσει μια γραμμή πιστώσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στις εχθροπραξίες με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό το δάνειο, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ως σήμερα στο Ιράκ, εκπληρώνει μια υπόσχεση που είχε δώσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ Αλ Αμπάντι πριν από έναν χρόνο.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ιρακινή κυβέρνηση να ανοικοδομήσει τις δημόσιες υποδομές, ώστε οι άνθρωποι που είχαν αναγκαστεί να φύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία του Ι.Κ. να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η απελευθέρωση της ανατολικής Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. που κατάφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αποτέλεσε σημαντική επιτυχία και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, όπως και σε άλλες περιοχές, όπως οι πόλεις Ράμαντι, Φαλούτζα και Τικρίτ.