Skip to main content

Γερμανία: Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Η Γερμανίδα Καγκελάριος καταλαμβάνει σύμφωνα με τα exit poll, ποσοστό 32,5%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 20% και τέλος οι Ακροδεξιοί με 13,5%

Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών ARD και ZDF.

Με βάση τα exit poll το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU, καταλαμβάνει 32,9%, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU το 20,8% ενώ το ακροδεξιό AfD 13,1%.

Ωστόσο, το μπλοκ της κ. Μέρκελ, αν και προχωρά σε τέταρτη θητεία, χάνει εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Oι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τα  exit poll, έπεσαν σε νέο ιστορικό χαμηλό. Συγκεκριμένα, εμφανίζει μείωση 5,5%. Σε μια πρώτη αντίδραση ο Μάρτιν Σουλτς φέρεται να είπε ότι έχουμε υποστεί μεγάλη ήττα.

Εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD. Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.  

Στο 10,5% βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, πιθανοί σύμμαχοι της κ. Μέρκελ στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 9,5%. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) ακολουθεί με 9%.

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.   

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων. Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό "Τζαμάικα".

Μεγάλες διαρροές απο το CDU στο AfD

Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.  

Πρόβλημα χαρακτήρισε την είσοδο της ακροδεξιάς στο γερμανικό κοινοβούλιο η Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι θα δώσει μάχη για να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους που επέλεξαν να ψηφίσουν το AfD.

Απέκλεισε συμμετοχή στην κυβέρνηση το SPD

Δεν τα καταφέραμε, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας ενώπιον οπαδών του SPD.  «Είναι μία σκληρή και πικρή ημέρα σήμερα. Δεν πετύχαμε το στόχο μας, μετά την ήττα μας. Χάσαμε σε ολόκληρη της Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε πως «απόψε τελειώνει ο μεγάλος συνασπισμός. Το SPD θα είναι στην αντιπολίτευση».

Μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μανουέλα Σβέζιχ έκανε λόγο για βαριά ήττα που σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

«Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ», η πρώτη αντίδραση του AfD

«Να αλλάξει τη χώρα» δεσμεύθηκε το εθνικιστικό, ακροδεξιό AfD, σε ένα πρώτο σχόλιο για το ιστορική εκλογική επίδοσή του που δείχνει exit poll. «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος και συμπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», σημείωσε.

Τα εκλογικά κέντρα στις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας άνοιξαν στις 9 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην πιθανή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν διεκδικεί αυτοδυναμία.