Skip to main content

Γερμανικές εκλογές: Παγιώνεται η διαφορά CDU/CSU και SPD

Δυόμιση εβδομάδες πριν τις γερμανικές κάλπες, νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι παγιώνεται η τεράστια διαφορά που χωρίζει SPD και CDU/CSU

Νέα σφυγμομέτρηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνες των τελευταίων ημερών που δείχνουν να παγιώνεται η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων στρατοπέδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα δημοσκόπησης, Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) εξακολουθούν να λαμβάνουν 38% στην πρόθεση ψήφου ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μια μονάδα και υποχωρούν στο 23%. H διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων διευρύνεται και διαμορφώνεται πλέον στις 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάχη για την τρίτη θέση

Σκληρή συνεχίζει να είναι την ίδια ώρα η μάχη για την τρίτη θέση: Αριστερά (Die Linke) και Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 9% ενώ μια μονάδα κερδίζουν οι Πράσινοι (Grüne) που συγκεντρώνουν 8% στην πρόθεση ψήφου, όσο και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Την ίδια ώρα μειώνονται ελαφρώς τα προσωπικά ποσοστά των δυο βασικών υποψηφίων. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου ο υποψήφιος του SPD Μάρτιν Σουλτς χάνει δυο μονάδες και λαμβάνει πλέον μόλις 21% ενώ μια μονάδα χάνει και η Α. Μέρκελ που υποχωρεί στο 47%. Όπως παρατηρεί η Welt, μόλις δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές οι αρνητικές αυτές τάσεις είναι αξιοσημείωτες αφού η τελευταία φορά που τα ποσοστά της προέδρου της CDU ήταν κάτω από το 50% ήταν τον περασμένο Απρίλιο. Την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν κανέναν από τους δυο υποψηφίους στο 32%.

Ένα δημοσκοπικό εύρημα που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι εκείνο που αφορά στο ερώτημα πώς βλέπουν οι Γερμανοί το ενδεχόμενο να αναλάβουν μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου κυβερνητικές ευθύνες οι Πράσινοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ένας στους δυο πολίτες θα προέκρινε επί της αρχής τη συμμετοχή του κόμματος στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Ντομάτες εναντίον της Α. Μέρκελ

Εν τω μεταξύ στόχος επίθεσης… με ντομάτες έγινε η καγκελάριος Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός της στην πόλη της Χαϊδελβέργης. Μετά το τέλος της ομιλίας της άγνωστοι πέταξαν δυο ντομάτες προς την κατεύθυνσή της, με αποτέλεσμα να λερωθεί το σακάκι της ίδιας αλλά και της παρουσιάστριας της εκδήλωσης που στεκόταν δίπλα της. Γνωστή για την υποδειγματική ψυχραιμία της η καγκελάριος έσπευσε να της προσφέρει ένα χαρτομάντιλο για να σκουπιστεί.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των «δραστών». Κατά τη διάρκεια της 40λεπτης εκδήλωσης ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διακόψει την ομιλία της Α. Μέρκελ με σφυρίγματα και αποδοκιμασίες όπως «προδότες του λαού», «υποκριτές» και «ψεύτες», λεξιλόγιο που παραπέμπει συνήθως σε οπαδούς του εθνολαϊκιστικού AfD και του ξενοφοβικού κινήματος Pegida. Υπποστηρικτές του ακροδεξιού χώρου εμφανίζονται συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις της Α. Μέρκελ, επιχειρώντας να προκαλέσουν τους οπαδούς των Χριστιανοδημοκρατών και φωνάζοντας συνθήματα κατά της καγκελαρίου και της προσφυγικής και μεταναστευτικής της πολιτικής.

dpa, afpd, welt, Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle