Skip to main content

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD απέκλεισε ΜΜΕ από εκδήλωσή του

Καλεσμένοι της εκδήλωσης που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου, είναι ο αντιισλαμιστής Χέερτ Βίλντερς, καθώς και η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου

Τον αποκλεισμό πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης από εκδήλωση που διοργανώνει και θα πραγματοποιηθεί την 21η Ιανουαρίου, αποφάσισε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην εκδήλωση, εκτός από την επικεφαλής του, Φράουκε Πίτρι, θα συμμετάσχουν και ο Ολλανδός βουλευτής και ηγέτης του αντιισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), Χέερτ Βίλντερς, καθώς και η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα και με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το AfD αρνήθηκε να επιτρέψει τη διαπίστευση στην εκδήλωση των δημοσιογράφων όλων των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων, των εφημερίδων Handelsblatt και Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς και των περιοδικών Der Spiegel και Compact, επιβεβαίωσε ένα σημαίνον στέλεχος του κόμματος, ο Μάρκους Πρέτσελ, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Ο Πρέτσελ, σύζυγός της Πίτρι, κατηγόρησε αυτά τα ΜΜΕ πως επιδίδονται σε μια «τόσο κατευθυνόμενη κάλυψη» της δραστηριότητας του κόμματός του που μπορούν να γράψουν τα «σενάριά τους» και χωρίς άμεση πρόσβαση στη συνάντηση και την εκδήλωση, που θα γίνει στο Κόμπλεντς (δυτική Γερμανία).
Πάντως η συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται να παραχωρηθεί μετά τις συναντήσεις και τις ομιλίες θα είναι «ανοικτή σε όλους τους δημοσιογράφους», είπε ο Πρέτσελ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο αρχισυντάκτης του δικτύου ARD της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης κατήγγειλε μια «βαρύτατη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου», σημειώνοντας ότι αυτή η συνάντηση μεταξύ ηγετών ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων έχει «μεγάλη σημασία» ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της ένωσης συντακτών της Γερμανίας, ο Φρανκ Ίμπεραλ, εκτίμησε από την πλευρά ότι «κόμματα που θέλουν να αναδιαμορφώσουν την κοινή γνώμη δεν μπορούν να αφήνουν τους δημοσιογράφους έξω από την πόρτα στις εκδηλώσεις τους».