Skip to main content

Γερμανία: Περιορίζονται οι ελπίδες για συμφωνία στην Κοπεγχάγη

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μέτρων που απαιτούνται να ληφθούν, ώστε να περιοριστούν οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη.
Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της Συνόδου της Κοπεγχάγης, οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μέτρων που απαιτούνται να ληφθούν, ώστε να περιοριστούν οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πρόκειται για έναν επιπλέον λόγο, εξαιτίας του οποίου η Σύνοδος θα μπορούσε να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Οι εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου για το κλίμα, που θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Δανίας, αρχίζουν στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ πρόσφατα έγινε μια προπαρασκευαστική σύνοδος στη Βαρκελόνη, όπου επίσης δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα. Γεγονός είναι, πάντως, πως όσοι πολιτικοί ασχολούνται με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, "τρέχουν και δεν φτάνουν" αυτές τις ημέρες.

Ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών, που συγκρότησε για το θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Άρτουρ Ρούνγκε Μέτσγκερ, δεν είναι αισιόδοξος. «Προς το παρόν - ανέφερε χαρακτηριστικά - δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για επιτυχία στην Κοπεγχάγη. Φοβάμαι ότι στη Σύνοδο για το κλίμα δεν θα καταφέρουμε αυτό που επιδιώκουμε ως ΕΕ: μια ολοκληρωμένη συμφωνία».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ