Skip to main content

Γερμανία: Περιμένοντας το SPD

Δεν απομένει παρά η θετική ψήφος της κομματικής βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για να επισφραγιστεί η κυβερνητική συμφωνία μεγάλου συνασπισμού

Μετά το έκτακτο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και την έγκριση από τους συνέδρους με συντριπτική πλειοψηφία της κυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα δρομολογήσει και την τέταρτη και κατά πολλούς τελευταία θητεία της Άγκελα Μέρκελ, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη Κυριακή (04.03). Εκείνη την ημέρα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του κομματικού δημοψηφίσματος στο SPD για την κυβερνητική συμφωνία μεγάλου συνασπισμού (GroKo).

Εναλλακτικά και πάλι εκλογές

Τα 463.000 μέλη έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δώσουν την ψήφο τους μέχρι την Παρασκευή (02.03). Προηγήθηκε μια πραγματική εκστρατεία πειθούς των μελών σε μια σειρά από περιφερειακές διασκέψεις στις οποίες η ηγεσία προσπάθησε να πείσει την κομματική βάση ότι ο μεγάλος συνασπισμός αποτελεί τη μόνη εναλλακτική σε αυτήν τη πολιτική συγκυρία. Ποιες είναι οι προβλέψεις; Ο εκ των αντιπροέδρων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ραλφ Στέγκνερ προεξοφλεί θετική ψήφο παρά τις έντονες και αντικρουόμενες συζητήσεις. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, ο Στέγκνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος η πλειοψηφία των μελών θα πει «ναι», δεδομένου ότι το SPD έχει επιτύχει πολλά σε αυτή τη συμφωνία.

Για τον ίδιο βέβαια, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση δεν συνιστά «τεράστια επιτυχία», αλλά κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά οφέλη. Ο ίδιος παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό μια κυβέρνηση GroKo (μεγάλου συνασπισμού) αλλά τάσσεται υπέρ του «ναι». Ποια θα ήταν η εναλλακτική; «Θα ήταν αργά ή γρήγορα νέες εκλογές», λέει ο Στέγνκερ. Κατά τον αντιπρόεδρο του SPD το κόμμα του δεν πήρε όσα επεδίωκε σε θέματα, όπως φορολογική δικαιοσύνη και προσφυγικό.

Δημοσκοπική κατάρρευση για το SPD

Αγώνα πειθούς της κομματικής βάσης κάνει και η Αντρέα Νάλες, η υποψήφια για τη θέση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών. Μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Bild προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, δεδομένου ότι λόγω δεξιάς πλειοψηφίας στη βουλή το κόμμα της δεν θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις του και να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων. «Μόνο ως μέλος κυβέρνησης γίνεται» είπε. Οι προσπάθειες των ηγετικών στελεχών του SPD είναι να εντάξουν πιο ενεργά τον αρχηγό των Jusos, της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κίνερτ, από τους σφοδρότερους πολέμιους του μεγάλου συνασπισμού, στις δομές του κόμματος για να διαδραματίσει μελλοντικά έναν πιο ενεργό ρόλο.

Την ίδια ώρα η δημοσκοπική κατάρρευση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος συνεχίζεται. Σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες 2 ποσοστιαίες  μονάδες και βρίσκονται στο 17%. Η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU παραμένει αμετάβλητα στο 33%.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle