Skip to main content

Γερμανία: «Όχι» στη δημιουργία ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας»

Πρόκειται για απάντηση στη χθεσινή πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Αντρέα Ενρία, την οποία χαιρέτισε και ο Κλαόυς Ρέγκλινγκ.

Αντίθετο ειναι το Βερολίνο στη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», η οποία θα βοηθήσει τις αδύναμες τράπεζες κάποιων χωρών της Ε.Ε. να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνειά τους, όπως δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Είχε προηγηθεί χθες η πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Αντρέα Ενρία, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μίας κρατικά χρηματοδοτούμενης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού για να αναλάβει μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε το σχέδιο, ωστόσο η Γερμανία δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

«Δεν είναι σαφές ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία μίας ευρωπαϊκής κακής τράπεζας», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πρόβλημα «μόνο σε ορισμένες χώρες».