Skip to main content

Γερμανία: Λιγότερα αβγά, υψηλότερες τιμές;

Μια από τις επιπτώσεις του σκανδάλου μολυσμένων αυγών με το εντομοκτόνο φιπρονίλη είναι ο σταδιακός περιορισμός ποσότητας αβγών στη γερμανική αγορά

Τόσο προμηθευτές όσο και ορνιθοτρόφοι υποχρεούνται, προς το παρόν, να αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές αβγά από το εξωτερικό για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει βάσει παλαιότερων συμβολαίων έναντι μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ, όπως τα Lidl, Aldi, Rewe και Edeka. Οι αυξημένες τιμές επιβαρύνουν προς το παρόν μόνο ορνιθοτρόφους και προμηθευτές και όχι τους καταναλωτές. Οι τιμές για αυγά αναμένεται να αυξηθούν ωστόσο και για τους γερμανούς καταναλωτές, μιας και αυτή την περίοδο κλείνουν οι συμφωνίες για την ερχόμενη χρονιά.

Ο λόγος για τον αναμενόμενο περιορισμό στις ποσότητες αβγών στα ράφια των καταστημάτων οφείλεται στο κλείσιμο σχεδόν 180 ορνιθοτροφείων στην Ολλανδία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των μολυσμένων αυγών το περασμένο καλοκαίρι. Ειδικοί υπολογίζουν με μείωση περίπου 30% της ολλανδικής παραγωγής αβγών. Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία εισάγει αυγά κυρίως από την γειτονική Ολλανδία, μιας και η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται μόνο σε ποσοστό 70% από γερμανικά ορνιθοτροφεία. Μείωση της προσφοράς αβγών αναμένεται ωστόσο τους επόμενους μήνες και σε άλλες χώρες της ΕΕ που εισάγουν ολλανδικά αβγά, όπως η Πολωνία, το Βέλγιο και η Ιταλία.

Δεν αναμένονται άδεια ράφια

Κατά συνέπεια πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα και οι βιομηχανίες τροφίμων που χρησιμοποιούν αβγά. Σύμφωνα με την Αλίν Βοτιέ, διευθύνουσα σύμβουλο του Επιστημονικού και Ενημερωτικού Κέντρου Βιώσιμης Βιομηχανίας Πουλερικών στο Πανεπιστήμιο Βέχτα, οι γερμανικές βιομηχανίες τροφίμων καλύπτουν τις ανάγκες τους εισάγοντας μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό. Κατά την άποψη της γερμανίδας ειδικού, μέχρι σήμερα το σκάνδαλο των μολυσμένων αβγών δεν είχε αρνητικές συνέπειες στους καταναλωτές. Διαπιστώνει μάλιστα ότι από τη στιγμή που οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, η ζήτηση για αυγά στα καταστήματα επανήλθε στα γνωστά επίπεδα. Παράλληλα ωστόσο η Αλίν Βοτιέ εκτιμά ότι οι γερμανοί καταναλωτές αγοράζουν πλέον αυγά πιο συνειδητά, προτιμώντας μικρούς, ντόπιους παραγωγούς.

Για τους γερμανούς ορνιθοτρόφους η παρούσα κατάσταση κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι. Οι ζημιές για τους παραγωγούς από τα υπάρχοντα συμβόλαια ανέρχεται σήμερα στα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ο Φρίντριχ-Ότο Ρίπκε, πρόεδρος του Κεντρικού Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας Πουλερικών: «Ελπίζουμε στην αλληλεγγύη των αλυσίδων και την προσαρμογή των υπαρχόντων συμβολαίων».

Το σκάνδαλο της φιπρονίλης πλήττει τους παραγωγούς, όχι όμως τους καταναλωτές διαπιστώνουν γερμανοί ειδικοί, οι οποίοι δεν αναμένουν στο επόμενο διάστημα άδεια ράφια, ούτε όσον αφορά τα αβγά ούτε ως προς τρόφιμα που τα περιέχουν.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle