Skip to main content

Γερμανία: Διερευνητική επιτροπή για τα γεγονότα στη Γάζα

Μία ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή μπορεί να ξεκαθαρίσει τα βίαια γεγονότα και τις αιματηρές συγκρούσεις , σημείωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στη Γάζα ζήτησε το Βερολίνο, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Χαμάς για την κλιμάκωση της βίας.

«Μία ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή μπορεί να ξεκαθαρίσει τα βίαια γεγονότα και τις αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην στάση της Χαμάς, τόνισε: «Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος προκειμένου να προκληθεί βία. Η Χαμάς ωθεί προς μια κλιμάκωση της βίας κι αυτό είναι κυνικό».

Τα γεγονότα στη Γάζα απασχόλησαν όμως και τα κόμματα κατά την σημερινή συνεδρίαση της Bundestag. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών( CDU-CSU) Γιόχαν Ντάβιντ Βάντεπουλ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα και τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αυτοπροστατεύεται, πρέπει όμως και να δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την ειρήνη με τους Παλαιστινίους». Για τη νέα κλιμάκωση της βίας καταλόγισε την ευθύνη κυρίως στην Χαμάς, η οποία, όπως είπε, «στέλνει απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα, για την οποία φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη».

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία συνήθως υπερασπίζεται την εξωτερική πολιτική του αμερικανού Προέδρου Τραμπ άσκησε σήμερα κριτική στην απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ: «Η πολιτική του Τραμπ για το Ισραήλ είναι ασυντόνιστη, προκλητική και μονόπλευρη. Ούτε ο χρόνος έχει επιλεγεί προσεκτικά ούτε έχουν εμπλακεί οι σημαντικοί παίκτες», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ και τόνισε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε όξυνε την ήδη εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή. «Εάν αυτής της απόφασης είχε προηγηθεί συνετή διπλωματία με την Ρωσία, το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχαν προκληθεί λιγότερες διαμαρτυρίες. Διότι η Ιερουσαλήμ είναι de facto η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Τραμπ έχασε μια ευκαιρία. Τα ερωτηματικά και οι διαμαρτυρίες είναι λοιπόν κατανοητές», κατέληξε ο κ. Γκάουλαντ.