Skip to main content

Γερμανία: Δε θα ανεχτούμε τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη χώρα

Η Άγκυρα φέρεται ότι ζήτησε από μουσουλμάνους ιεροκήρυκες να διαβιβάζουν πληροφορίες για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δε θα δεχθούμε τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών να δρουν εντός της Γερμανίας, διεμήνυσε σήμερα ο αρχηγός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (BfV), Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, έπειτα από την έναρξη έρευνας με εντολή των εισαγγελικών αρχών για πιθανή κατασκοπεία Τούρκων ιεροκηρύκων.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών να δρουν στην Γερμανία ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και γι' αυτό το λόγο διαμαρτυρόμαστε», τόνισε ο Μάασεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προκαλώντας νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Μάασεν δήλωσε πως το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις «επιχειρήσεις επιρροής» που ασκούνται ενάντια σε μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Γερμανία είτε σε Γερμανούς με τουρκική καταγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, ήρθε έπειτα από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στις αρχές του Δεκεμβρίου από τον Γερμανό βουλευτή και εκπρόσωπο του κόμματος των Πρασίνων, Φόλκερ Μπεκ.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο ότι προσφέρει κρησφύγετο σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε μέλη μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), που έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στην Τουρκία. Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Ο Μπεκ δήλωσε πως κατέθεσε την μήνυση έπειτα από αναφορές ότι η Άγκυρα ζήτησε από μουσουλμάνους ιεροκήρυκες που είχαν σταλεί από την Τουρκία για να εργαστούν για την Ditib, την μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Γερμανίας, να διαβιβάζουν πληροφορίες για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τον περασμένο μήνα η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 31χρονο Τούρκο ύποπτο για χορήγηση πληροφοριών στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για Κούρδους που διαμένουν στην Γερμανία.