Skip to main content

Γερμανία: Αρνητικό ρεκόρ για το SPD

Νεότερη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη θεαματική κάθοδο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Οι Φιλελεύθεροι προσφέρονται να στηρίξουν κυβέρνηση μειοψηφίας

Από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν σε έδαφος στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Σε νεότερη έρευνα για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD μόλις το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψήφιζε SPD. Σε απόσταση πνοής ακολουθεί το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία που συγκεντρώνει 15%. Τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU παραμένουν σταθερά στο 33%, ενώ οι Πράσινοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο μονάδες στο 13%, ακολουθεί το κόμμα Η Αριστερά με 11% και οι Φιλελεύθεροι με 9%.

Στήριξη από τους Φιλελεύθερους 

Το πόσο χαμηλά έπεσε το SPD στην προτίμηση των Γερμανών προκύπτει και από μια άλλη απάντηση. Μόλις το 1/3 πιστεύει πως η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Αντρέα Νάλες θα καταφέρει να ενώσει και να δώσει νέα ώθηση στο SPD. Το 80% σχεδόν επικροτεί την παραίτηση του Μάρτιν Σουλτς. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο νυν Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του οποίου το αστέρι όμως δύει. Το 54% των Γερμανών επιθυμεί σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση (Kantar Emnid) να διατηρήσει το αξίωμά του σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με το CDU και το CSU θα αποφασίσουν τα μέλη του SPD σε κομματικό δημοψήφισμα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η έκβαση του είναι αβέβαιη. Σε περίπτωση πάντως που η πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών απορρίψει το μεγάλο συνασπισμό ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ προσφέρει τη στήριξη του κόμματος του σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας των χριστιανικών κομμάτων. Όπως δηλώνει στο περιοδικό Focus η στήριξη θα παρέχεται κάθε φορά για συγκεκριμένα θέματα, πχ. για τη μείωση της γραφειοκρατίας ή και για φοροελαφρύνσεις.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle