Skip to main content

Γερμανία: Ανεβαίνει η δημοτικότητα Μέρκελ και Χριστιανοδημοκρατών

Το τρομοκρατικό κτύπημα που έγινε παραμονές Χριστουγέννων στο Βερολίνο, ενίσχυσε την δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η δημοτικότητα της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU), του κεντροδεξιού κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αυξήθηκε, παρά την τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου στη χριστουγεννιάρικη αγορά στο Βερολίνο, καθώς η πλειονότητα των Γερμανών δείχνουν να μην ανησυχούν για την τρομοκρατία.

Η δημοτικότητα του CDU και του αδελφού συντηρητικού κόμματος στη Βαυαρία, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), αυξήθηκε κατά δύο μονάδες σε σχέση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο 37%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Infratest dimap και μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η δημοσκόπηση έγινε σε 1.505 ψηφοφόρους από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), εταίροι της κ. Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδαν τη δημοτικότητά τους να μειώνεται κατά 2 μονάδες, στο 20%, ενώ το εθνικιστικό δεξιό, με έντονες ακροδεξιές τάσεις κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε δύο μονάδες και πλέον βρίσκεται στο 15%.

Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ έχει προτείνει την υιοθέτηση νέων μέτρων ασφαλείας μετά την επίθεση στο Βερολίνο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα, σε μια χρονιά μάλιστα που η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει την επανεκλογή της για μια τέταρτη θητεία.

Η Κεντροδεξιά της κ. Μέρκελ χάνει υποστηρικτές προς το AfD εξαιτίας της πολιτικής ανοικτών θυρών που τήρησε η καγκελάριος και η οποία έφερε στη χώρα περίπου 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού από τα μέσα του 2015.