Skip to main content

Γεράνης: Να κάνουμε το μεγάλο βήμα στη διαχείριση απορριμμάτων

Έχει φτάσει η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος, τόνισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει το μεγάλο βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μιχάλης Γεράνης.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, στην οποία παρουσιάστηκαν λύσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Γεράνης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για αυτές τις καινοτομίες.

«Έχει φτάσει η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος. Από την Κεντρική Μακεδονία θα δώσουμε το σύνθημα για όλη την επικράτεια, για όλη τη χώρα ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα και εδώ παίζουν μεγάλο ρόλο οι πολίτες», σημείωσε σε δηλώσεις του.



Όπως ανέφερε, ο ΦΟΔΣΑ είναι σε διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση των υλικών.  «Δοκιμασμένες λύσεις, ήρθε η ώρα να τις υλοποιήσουμε και στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Γεράνης. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ ΚΜ τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει και «πρέπει όλοι, κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση να βιαστούμε προκειμένου να προλάβουμε τις προθεσμίες για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας όλων μας με κύριο άξονα την επανεκπαίδευση των πολιτών πάνω στις αρχές της κοινωνίας των μηδενικών αποβλήτων και αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα από τους χώρους δουλειάς των ενηλίκων μέχρι το νηπιαγωγείο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου ξεκαθάρισε αρχικά ότι θέλει να παραμείνει ο ΦΟΔΣΑ στην Κεντρική Μακεδονία και ζήτησε να γίνει ενημέρωση των πολιτών. «Πρέπει να προχωρήσουμε στη μηχανική, βιολογική, θερμική επεξεργασία του υπολείμματος των απορριμμάτων. Ναι, θα παράξουμε και ρεύμα, θα αυτοτροφοδοτείται η μονάδα που λειτουργεί και ζεστό νερό. Κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής. Οι λαοί των χωρών αυτών είναι εχθροί του περιβάλλοντος; Θέλουν να πεθάνουν; Έως πότε αυτές οι αντιλήψεις θα κρατούν την Ελλάδα πίσω», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Στην ημερίδα εκτός από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και δημάρχους από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν και στελέχη ξένων εταιριών από τη Γερμανία και των Καναδά που παρουσίασαν ολοκληρωμένες τεχνολογικές προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας.



Τα στελέχη των ξένων εταιριών Bernard Masse της HRO Ecosystems και Bettina Lowentraut – Duran της RECCONTEC GMbH παρουσίασαν αναλυτικά τεχνολογικές λύσεις για τη θερμική επεξεργασία υπολειμμάτων ΧΥΤΑ την μηχανική και βιολογική επεξεργασία δημοτικών στερεών αποβλήτων σε πόλεις με το μέγεθος της Θεσσαλονίκης, μονάδες βιολογικής μετατροπής (κομπόστ) καθώς και τρόπους διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων – μπάζα, οικοδομικά υλικά κτλ – όλα στην κατεύθυνση της αέναης οικονομικής ανάπτυξης και με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι υπεύθυνοι της καναδογερμανικής εταιρείας εξήγησαν τους τρόπους που «όλα γίνονται σε ένα σημείο» με το σύστημα τεχνολογίας μεγίστης απόδοσης που συνδυάζει τη
μηχανική, βιολογική και θερμική επεξεργασία με πρωτοπόρες μεθόδους για ένα χαμηλότερο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.

Παρουσιάστηκαν τα πέντε στάδια που γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων και η θερμική τους αξιοποίηση με σκοπό να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμες ύλες,
οικονομικό όφελος - νέες θέσεις εργασίας αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η βάση αξιοποίησης λειτουργεί σε μια έκταση στα γαλλογερμανικά σύνορα όπου λειτουργούσε ένας ΧΥΤΑ, με τη αξιοποίηση του αποτελεί πλέον μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, παραγωγής βιοαέριου με σχεδόν καθόλου εκπομπές ρύπων.

Με την βιολογική ξήρανση το υλικό που παράγεται από τα απορρίμματα αποθηκεύεται για τρία χρόνια υποστήριξαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Τα δείγματα του υλικού  βρισκόταν σε πλαστικά δοχεία και μάλιστα πολλοί από τους παρευρισκόμενους ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για την ενεργειακή του αξία. Ακόμη, η θερμική επεξεργασία μετατρέπει απόβλητα που θα κατέληγαν στη χωματερή σε ενέργεια και αδρανή προσμίγματα για οδοποιία. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο γίνεται
επανάκτηση του νερού για χρήση άρδευσης αλλά και υγρού λιπάσματος.