Skip to main content

«Γ. Αβέρωφ»: Το 106 ετών πλοίο-μουσείο ανοιχτό στους Θεσσαλονικείς

Το πλοίο ξεκίνησε να διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος την περασμένη Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου για να φτάσει στον προορισμό του λίγο μετά τις 11 στη Θεσσαλονίκη.

Ζωντανή ιστορία αποτελεί το θωρακισμένο καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ» που κατέπλευσε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Κυβερνήτης του πλοίου, Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος τόνισε την ιστορική σημασία που έχει η παρουσία του πλοίου στην πόλη και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να το επισκεφθούν και να περιηγηθούν σε αυτό, προκειμένου να θαυμάσουν τα εκθέματα του Πλωτού Πολεμικού Μουσείου που στεγάζεται εντός και να διδαχθούν από την ιστορία του.

Το πλοίο ξεκίνησε να διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος την περασμένη Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου για να φτάσει στον προορισμό του λίγο μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. Το «ζωντανό ιστορικό κειμήλιο» έσκιζε τα κύματα επί 48 ώρες φθάνοντας τη μέγιστη ταχύτητα των 10 κόμβων, χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Ταξιδέψαμε μαζί του στην ιστορία, συναισθανόμενοι ότι αυτό που κάναμε είναι ένα μεγάλο μήνυμα τιμής προς τον Ελληνισμό και νιώσαμε ότι το Αβέρωφ ξύπνησε και ξαναέζησε στιγμές που είχε όταν ήταν εν ενεργεία», ανέφερε ο Αρχιπλοίαρχος.

Από την πλευρά του ο Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος Π.Ν., εξήγησε πως ο στόχος είναι το πλοίο να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας και να το επισκεφθούν για να μάθουν από τη ζωντανή ιστορία του.

«Το ζωντανό ιερό μας κειμήλιο επί 106 χρόνια διδάσκει ελληνική ναυτική ιστορία και αξιοπρέπεια. Είναι η πρώτη φορά που έπλευσε από το 1945, όταν μετέφερε τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό στη Ρόδο», δήλωσε ο ίδιος.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Π.Ν. Νικόλαος Τσούνης τόνισε πως «είναι μια ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό, τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της και τη Βόρεια Ελλάδα».

«Το Πολεμικό Ναυτικό είχε ένα χρέος προς τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Ελπίζουμε ο κόσμος να επισκεφθεί το πλοίο και να αναγεννηθεί μέσα απ την ιστορία του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης εκθείασε το μεγαλείο του πλοίου.

Προς τιμήν της κατάπλευσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία της μπάντας του πολεμικού ναυτικού στον χώρο του λιμανιού, ενώ στο πλαίσιο της παραμονής του πλοίου, θα πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα κληθούν να εμπνευστούν από το θωρηκτό και να το απεικονίσουν και τα έργα τους θα εκτεθούν εντός του εσωτερικού του πλοίου.

Πριν τον απόπλου, θα δοθεί ακόμη μια συνέντευξη τύπου, όπου θα ανακοινωθούν στοιχεία που καταγράφηκαν στο διάστημα που το πλοίο βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη.

Σχολεία και ομάδες που επιθυμούν να κάνουν κράτηση για μία ξενάγηση στο πλοίο, μπορούν να επικοινωνούν με το Πολεμικό Ναυτικό, στέλνοντας μέιλ ή καλώντας στα τηλέφωνα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του.

Δείτε το πρόγραμμα των επισκέψεων: