Skip to main content

Γεωργιάδης: Λελογισμένη ανανέωση στη ΝΔ - Δεν είχα ποτέ off-shore

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλάει σε συνέντευξή του για το όραμα του για το κόμμα, την πιθανότητα διπλών εκλογών και το Σκοπιανό.

«Υπέρ της λελογισμένης ανανέωσης» της ΝΔ τάσσεται στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς «πώς οραματίζεται την ανανέωση της ΝΔ». «Τα κόμματα για να προχωρούν, θέλουν καινούργιους και παλιούς» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης και υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές, εφόσον το επιθυμούν, θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές».

Αναφερόμενος σε στελέχη άλλων πολιτικών χώρων που τυχόν θελήσουν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι «η ΝΔ μπορεί να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της κάθε άξιο Έλληνα» και διευκρινίζει ότι «εάν είναι άξιοι και συμφωνούν με τις δικές της αξίες θα μπορούσαν να έρθουν στα ψηφοδέλτιά της χωρίς να τους βάζουμε πολιτικό πρόσημο».

Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θυμάμαι, ποτέ στο παρελθόν, να είχαμε εθνικές και δημοτικές εκλογές την ίδια μέρα» και χαρακτηρίζει την παραπάνω επιλογή «καταστροφική». Πάρα ταύτα υποστηρίζει ότι «η ΝΔ έχει τόσους πολλούς ψηφοφόρους και άξια στελέχη που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα εθνικές, δημοτικές, περιφερειακές και συνδικαλιστικές εκλογές».

Ερωτηθείς «αν συμφωνεί με την υπόδειξη, μέσω άρθρου, του Αντώνη Σαμαρά ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι ό κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ», ο Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζει την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός «πήρε τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και τα έκανε άρθρο».

Αναφερόμενος στην οικονομία, λίγο πριν την ημερομηνία λήξης του προγράμματος, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα που εξελέγη με το σύνθημα της σκληρής διαπραγμάτευσης και το αντιμνημόνιο έχει παραχωρήσει, αμαχητί στους Ευρωπαίους όλες τους επιθυμίες».

Μιλώντας για τη εν εξελίξει διαπραγμάτευση της χώρας μας με την ΠΓΔΜ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει: «Εάν η Ελλάδα μπορεί να έχει σήμερα μοχλούς πίεσης το χρωστάει τον Κώστα Καραμανλή» και σημειώνει ότι η ΝΔ «θα δει τη συνολική συμφωνία» και θα κρίνει.

Τέλος, απαντώντας στα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί τελευταία και αφορούν δική του off-shore, ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ουδέποτε είχα off-shore στη ζωή μου» και σημειώνει ότι «προχωρά σε μηνύσεις και αγωγές σε όσους συνεχίσουν να διακινούν αυτή τη συκοφαντία».

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης:

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, βρισκόμαστε, χρονικά, μία ανάσα από την ημερομηνία που λήγει επισήμως το πρόγραμμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε στο πρόσφατο Eurogroup, το Σχέδιο Ανάπτυξης δίνοντας ρητή δέσμευση, μεταξύ άλλων, για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Η ΝΔ, αν γίνει κυβέρνηση, θα επιδιώξει, και με ποιον τρόπο, τη μείωση του 3,5% προς όφελος της ανάπτυξης;

Απ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, που εξελέγη με σύνθημα τη σκληρή διαπραγμάτευση και το αντιμνημόνιο, έχει παραχωρήσει αμαχητί στους Ευρωπαίους όλες τους τις επιθυμίες. Η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, με ανάπτυξη 1%, είναι εγκληματική. Ναι μεν ο Σαμαράς είχε δεχθεί το ίδιο ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος με προβλέψεις, όμως, 3,5%, 4% και 5% ανάπτυξη. Άρα, εδώ έχει κάνει μεγάλο λάθος ο κ. Τσίπρας, καταδικάζοντας τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία, όχι θα θέσει, ήδη θέτει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%.

Ερ. Πάρα ταύτα, ο ΙΟΒΕ σε πρόσφατη έκθεσή του μιλά για σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας. Το συμμερίζεστε ως ΝΔ;

Απ. Ο ΙΟΒΕ λέει ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, υπολείπεται σταθερά στην ανάπτυξη του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι και η αλήθεια. Για να καταλάβετε, τα τρία χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος όρος ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι 10%. Αυτά τα τρία χρόνια η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί 1%. Δηλαδή έχουμε πάει στο 1/10 από όσο όλοι οι υπόλοιποι. Αν τώρα αυτό το θεωρεί επιτυχία ο κ. Τσίπρας, τι να σας πω;

Ερ. Πιστεύετε ότι μετά την 20η Αυγούστου θα ανοίξει και ουσιαστικά η κουβέντα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Εκτιμάτε ότι ο στόχος αυτός θα στεφθεί με επιτυχία;

Απ. Η κουβέντα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα ανοίξει στις 20 Αυγούστου, έχει ανοίξει από τον Νοέμβριο του 2012 με την απόφαση του Eurogroup, όπου ο τότε πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, έβαλαν την Ευρώπη στη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Αυτή η συζήτηση έκτοτε συνεχίζεται διαρκώς. Δυστυχώς, χάσαμε πάρα πολύ χρόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015. Με την υπογραφή του κ. Βαρουφάκη χάσαμε την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, χρήματα που ήταν του ελληνικού λαού και τα χαρίσαμε και αυτά στους Ευρωπαίους λόγω της αυταπάτης που είχε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Εύχομαι αυτή η συζήτηση, επιτέλους, να στεφθεί με επιτυχία. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά αν η κυβέρνηση κάνει σωστά τη δουλειά της θα την επιτύχει.

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενημέρωσε την ομόλογό του της ΠΓΔΜ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ονοματολογικού. Με δεδομένο ότι το 2009 μία μέρα πριν το ελληνικό βέτο, ο τότε Πρόεδρος Μπους καλωσόριζε την ΠΓΔΜ στη συμμαχία χωρίς τα προαπαιτούμενα που βάζει η χώρα μας, θα λέγατε ότι σήμερα 9 χρόνια μετά δικαιώνεται η στάση της τότε ελληνικής κυβέρνησης στο Βουκουρέστι;

Απ. Απολύτως. Διότι αν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν είχε τηρήσει τότε τη στάση την οποία κράτησε, σήμερα δεν θα μιλάγαμε καθόλου για αυτό το ζήτημα και οι Σκοπιανοί θα είχαν ήδη κερδίσει το παιχνίδι. Εάν σήμερα η Ελλάδα μπορεί και έχει μοχλούς πιέσεως, το χρωστάει στον Κώστα Καραμανλή.

Ερ. Αν τελικά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κάνει δεκτούς τους όρους που έθεσε η Ελλάδα στο Βουκουρέστι (σύνθετη ονομασία-αλλαγές στο Σύνταγμα κλπ), καθώς και ο κ. Ζάεφ αφήνει παράθυρο για συνταγματικές αλλαγές, η ΝΔ θα δώσει «το πράσινο φως» για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

Απ. Δεν είναι τα μοναδικά προαπαιτούμενα. Για να μιλήσουμε με όρους φυσικής είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Η Νέα Δημοκρατία χωρίς αυτά δεν συζητάει, με αυτά θα δει τη συνολική συμφωνία.

Ερ. Σχετικά με το ζήτημα πρόωρων εκλογών και με δεδομένο ότι έχουν διαψευσθεί οι όποιες προβλέψεις, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει, όπως σχεδιάζει, διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019;

Απ. Αν μια κυβέρνηση ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία της αυτό είναι επιτυχία; Τώρα αν με ρωτάτε τη γνώμη μου για τις διπλές εκλογές, δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να είχαμε εθνικές εκλογές και δημοτικές εκλογές, στην Ελλάδα, την ίδια μέρα. Τη θεωρώ καταστροφική επιλογή. Θα βλάψει πάρα πολύ την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί θα πολώσει υπερβολικά το κλίμα και οι εκλογές, οι οποίες χρειάζονται ηρεμία και συναίνεση, θα γίνονται με καθεστώς πολύ μεγάλης σύγκρουσης. Άλλη μια απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου, αλλά μόνο για τον εαυτό του.

Ερ. Συνεπώς, το παραπάνω σενάριο «φοβίζει» τη ΝΔ με δεδομένη την πολυδιάσπαση υποψηφίων (δημοτικές-περιφερειακές και εθνικές εκλογές μαζί) και με τη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία έχει τόσους πολλούς ψηφοφόρους και τόσα πολλά άξια στελέχη που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα εθνικές, δημοτικές, περιφερειακές, συνδικαλιστικές και όποιες άλλες εκλογές θέλετε. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχουν πρόβλημα. Αλλά δεν είμαστε το ίδιο, άλλο είναι η Νέα Δημοκρατία, άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία δεν «φοβάται». Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, εάν συμβεί, θα είναι μια καταστροφή. Οι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να κυβερνούν τους δήμους τους, οι αποφάσεις θα αργούν να λαμβάνονται και αυτό θα κοστίζει χρήματα στους δήμους και ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για το καλό του τόπου.

Ερ. Και να περάσουμε και στα της ΝΔ. Ως αντιπρόεδρος του κόμματος πιστεύετε ότι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιοι;

Απ. Δεν είναι δική μου δουλειά η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, κατά συνέπεια δεν έχω λόγο να σας πω τη γνώμη μου. Οφείλω όμως να σας πω τι γνωρίζω. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πει ότι όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές εφόσον το επιθυμούν θα είναι υποψήφιοι.

Ερ. Πώς οραματίζεστε την ανανέωση στη ΝΔ;

Απ. Είμαι πάντα υπέρ της λελογισμένης ανανέωσης. Τα κόμματα για να προχωρούν, θέλουν καινούργιους και παλιούς. Όμως, ούτε όλοι οι καινούργιοι είναι αστέρια, ούτε όλοι οι παλιοί είναι για «απόσυρση». Χρειάζεται να υπάρχουν και οι μεν και οι δε. Χρειάζεται η σοφία και η εμπειρία των παλαιοτέρων, με τον ενθουσιασμό και την ορμή των νεωτέρων.

Ερ. Ωστόσο, επειδή έχει ανοίξει και μια κουβέντα για το αν θα πρέπει η ΝΔ να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της στελέχη άλλων χώρων, πχ. από το λεγόμενο Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, ή αν είναι πιο χρήσιμο να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικά πόστα. Ποια είναι η γνώμη σας;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της κάθε άξιο Έλληνα πολίτη που συμμερίζεται κοινές αρχές με αυτήν, χωρίς όμως να μπαίνει σε κουβέντα για στελέχη από τον «άλφα» ή τον «βήτα» πολιτικό χώρο. Εάν είναι άξιοι και συμφωνούν με τις δικές μας αξίες, θα μπορούσαν να έρθουν στα ψηφοδέλτιά μας χωρίς να τους βάζουμε πολιτικό πρόσημο.

Ερ. Συμφωνείτε, με την υπόδειξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι ο κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης ΝΔ;

Απ. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είπε τη λέξη κυβερνητικός εταίρος. Ο κ. Σαμαράς, στο άρθρο του στην «Καθημερινή», επανέλαβε τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα έκανε άρθρο.

Ερ. Τέλος θα ήθελα την άποψή σας για ένα θέμα που σας αφορά και έχει γραφτεί τις τελευταίες μέρες, σχετικά με μία δική σας off -shore. Τι απαντάτε στις κατηγορίες;

Απ. Έχω ήδη αναρτήσει ενδελεχή απάντηση με τα επίσημα έγγραφα της εφορίας από την Κύπρο. Ουδέποτε είχα off-shore στη ζωή μου. Ήδη προχωρώ σε μηνύσεις και αγωγές σε όσους συνεχίζουν να διακινούν αυτή τη συκοφαντία.