Skip to main content

Γεμίζουν τα δικαστήρια και οι φυλακές της Θεσσαλονίκης

Οι δικηγόροι παρέδωσαν υπόμνημα στον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη με στοιχεία που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλον
Απογοητευτικό είναι το υπόμνημα που παρέδωσαν οι δικηγόροι στον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, καθώς τα τελευταία χρόνια υποβάλλονται πάνω από 200 μηνύσεις την ημέρα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης στο υπόμνημα που παρέδωσε τονίζει ότι στα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων η εκδίκαση των υποθέσεων προσδιορίζεται τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και αφού το 90% των κρατουμένων έχει αποφυλακιστεί!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από το 2005 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2009 κατατέθηκαν στην εισαγγελία συνολικά 370.839 μηνύσεις. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μηνύσεων για το 2005 ήταν 76.198, το 2006 ήταν 86.875, το 2007 73.168, το 2008 79.153, ενώ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2009 έχουν υποβληθεί 55.445 μηνύσεις.

Ελάτε σε τρία χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα τοπικά ποινικά δικαστήρια σήμερα λειτουργούν με χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον τριών χρόνων. Όπως διευκρινίζει στη Voria.gr ο κ. Λαμτζίδης, «οι εφέσεις στις υποθέσεις πλημμελημάτων προσδιορίζονται να εκδικαστούν το Νοέμβριο του 2012, οι υποθέσεις του Πενταμελούς Εφετείου για το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ οι δικογραφίες των Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων προσδιορίζονται να εκδικαστούν το Δεκέμβριο του 2012». Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου η δικάσιμος προσδιορίζεται σε 11 μήνες, εάν πρόκειται για κρατουμένους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανάλογα με το χρόνο παραγραφής των πράξεων.

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη κατάσταση και για το τι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Λαμτζίδης σχολιάζει στη Voria.gr «Η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη σαν θεσμό, αλλά την έχουν ως παραπαίδι. Αυτό που περιμένω από τη νέα κυβέρνηση είναι να εξαγγείλει λιγότερα και να πράξει περισσότερα. Η αιτία για τον αυξημένο αριθμό υποθέσεων είναι η κακή λειτουργια του κράτους που παράγει διοικητικές διαφορές. Η λύση είναι η διαμεσολάβηση», επισημαίνει ο κ. Πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εξηγεί « Η διαμεσολάβηση υπάρχει στο εξωτερικό και είναι καιρός να εισαχθεί και στη χώρα μας. Το να μπορεί να λυθεί μια υπόθεση μεταξύ των δικηγόρων και των ιδιωτών καταλαβαίνετε τι μεγάλη αποσυμφόρηση θα υπάρξει στα δικαστήρια».

Τεράστιος ο όγκος δουλειάς στο Εφετείο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο υπόμνημά του κάνει λόγο για «λευκή απεργία» δικαστών αναφέροντας δύο περιπτώσεις πολιτικών τμημάτων του Εφετείου Θεσσαλονίκης, όπου αναβλήθηκαν οι μισές υποθέσεις των πινακίων με την επίκληση απόφασης της Ολομέλειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε το 1990. «Τώρα θυμήθηκαν να ανασύρουν αυτή τη ρύθμιση από τη... ναφθαλίνη. Αυτή η συμπεριφορά είναι εξόχως καταχρηστική και πλήττει αντικειμενικά το κύρος της δικαιοσύνης, την αποτελεσματικότητά της, καθώς και την ίδια την υπουργία σας. Πρόκειται για αρχόμενη «λευκή απεργία» που στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, δυσφημεί και εκθέτει την ίδια απέναντι στους πολίτες», σημειώνει ο κ. Λαμτζίδης στο υπόμνημα. Ωστόσο ο ίδιος αναφέρει ότι «το Εφετείο Θεσσαλονίκης χρειάζεται κατεπειγόντως άμεση ενίσχυση, καθώς ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος».

Ο κ. Λαμτζίδης θεωρεί ότι «είναι ζωτικόγια την απονομή της δικαιοσύνης θέμα, αλλά και ζήτημα τιμής για τηνπόλη η ανέγερση νέου συμπληρωματικού δικαστικού μεγάρου μέσα στο λιμάνι,ως η μοναδική άμεσα υλοποιήσιμη και ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα τηςστέγασης δικαστικών υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου και ΠταισματοδικείουΘεσσαλονίκης, Πρωτοδικείου και Εφετείου Θεσσαλονίκης, καθώς και τωνΕισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών Θεσσαλονίκης».

Ερωτηθείς γιατις υποδομές ο κ. Λαμτζίδης τονίζει χαρακτηριστικά «Δεν πρέπει ναπεράσει και άλλος χρόνος. Εδώ και 15 χρόνια φωνάζουμε για τηναναγκαιότητα του νέου δικαστικού μεγάρου. Πρέπει να επισπευσθεί ηδιαδικασία», καταλήγει ο πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Φυλακές Διαβατών... περιμένετε στην ουρά

Απερίγραπτη είναι και η κατάσταση στις Φυλακές Διαβατών. Ο κ. Λαμτζίδης στο υπόμνημά του αναφέρει ότι «έχουν μετατραπεί σε φυλακές υποδίκων και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, ενώ για την αποσυμφόρησή τους προτείνει τη μείωση του ανώτατου χρονικού ορίου προσωρινής κράτησης και τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων προϋποθέσεων επιβολής της, καθώς και την αποδοχή των αιτήσεων αναστολής ποινών από τα Πενταμελή Εφετεία , αφού το 98% απορρίπτεται αναιτιολόγητα», αναφέρει ο κ. Λαμτζίδης. Επίσης τονίζει ότι «η περίθαλψη των κρατούμενων καταδίκων, υποδίκων ή αλλοδαπών αιτούντων άσυλο σήμερα μέσα στις φυλακές ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη και οφείλεται στην απουσία ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και στην έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, την οποία θα εξασφάλιζε ένα Ειδικό Κέντρο Υγείας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δικηγόροι, σήμερα στις φυλακές Διαβατών υπάρχουν 608 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητά τους είναι 320 ατόμων. Όπως σημειώνεται, σε θαλάμους έκτασης 22 τ.μ. αντί για τέσσερις κρατουμένους όπως προβλέπεται, μένουν 10 άτομα. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, το 41,5% του συνόλου των κρατουμένων είναι αλλοδαποί από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό, 125 άτομα, είναι αλβανικής υπηκοότητας. Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί κρατούμενοι στα Διαβατά αποτελούν το 20,60% στο σύνολο του πληθυσμού των φυλακών. Όπως αναγράφεται στο υπόμνημα, οι μισοί από τους κρατουμένους κατηγορούνται για υποθέσεις ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 299 άτομα σε σύνολο 608 κρατουμένων, από τους οποίους οι 139 είναι υπόδικοι.


Χριστίνα Καραμανίδου