Skip to main content

«Γευστική σούπα» είναι τα Βαλκάνια για την Τουρκία

Εκτός από την Τουρκία, οι ισχυροί βλέπουν τα Βαλκάνια όχι μόνον ως γευστική σούπα, αλλά ως αρνί στον οβελία, όπου ο καθένας γεύεται μερικά κοψίδια.

Είναι γνωστή η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Νταβούτογλου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ότι «τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική». Η αλήθεια είναι ότι τα Βαλκάνια όλοι οι ισχυροί τα βλέπουν όχι μόνον ως γευστική σούπα, αλλά ως αρνί στον οβελία, όπου ο καθένας γεύεται κατά διαστήματα και μερικά γερά κοψίδια.

Η φράση αυτή του κ. Νταβούτογλου είχε προκαλέσει απορίες, αφού αποτελούσε συνέχεια παλαιότερων δηλώσεών του, ότι η Πρίζρεν, η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, και το Σεράγεβο «αποτελούν Τουρκία». Σ’ αυτήν την σούπα (που οι Ευρωπαίοι μάγειροι κατά τον Μακεδονικό Αγώνα δημιούργησαν την «μακεδονική σαλάτα», την οποία εμείς παραφράσαμε σε «ρωσική») έχει βάλει βαθειά το κουτάλι της η Τουρκία.

Ήδη, εκτός από την Ελλάδα με την ύπαρξη της Πέμπτης Φάλαγγας του αυτοκαλούμενου «τουρκικού κόμματος» και των προξενοπρακτόρων στην Θράκη, βαθιά ανησυχία υπάρχει στην Βουλγαρία, με την διάσπαση του μέχρι χθες νομοταγούς «τουρκικού κόμματος», και ετοιμάζεται η πιο ριζοσπαστική εκδοχή του.

Ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός κ. Γκεόργκι Μάρκοφ, όπως μεταφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της Τουρκίας, στο φιλοτουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS), που είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλγαρία, και κατά καιρούς συγκυβερνά, υποστήριξε ότι το βουλγαρικό πολιτικό σύστημα, στην ουσία, έχει καταρρεύσει, αφού γίνεται, πια, ξεκάθαρα λόγος για «τουρκικό κόμμα στη Βουλγαρία».

Τους φόβους του ακαδημαϊκού κ. Μάρκοφ, είχα μεταφέρει στην στήλη και πέρσι τον Μάιο, μόνο που τώρα οι τότε φόβοι του είναι πλέον ορατές καταστάσεις. Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε στη Σόφια, και στην οποία αναφέρθηκε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, ο κ. Μάρκοφ, είπε επίσης ότι «Είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα η δημιουργία ενός τουρκικού κόμματος που θα είναι υποχείριο της Τουρκίας. Είναι σαφέστατος ο κίνδυνος για τη χώρα μας. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο κίνδυνος προέρχεται από το τρίτο κόμμα που βρίσκεται στο βουλγαρικό κοινοβούλιο και εκφράζει τις τουρκικές θέσεις».

Υπαινίχθηκε ότι το κόμμα αυτό αποτελεί την Πέμπτη Φάλαγγα της Τουρκίας στο βουλγαρικό έδαφος και αναρωτήθηκε: «Εάν ο τουρκικός στρατός, Θεός φυλάξοι, πατήσει στη (βουλγαρική) Ροδόπη κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει, καθώς ο βουλγαρικός στρατός έχει αφοπλισθεί και καταστραφεί  και είναι απίθανο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σηκώσουν το δαχτυλάκι τους». Και πρόσθεσε: «Ούτε η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση, ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από την Τουρκία και δεν υποστηρίζουν τη Βουλγαρία, αυτή είναι η επιλογή».

Να σημειωθεί, πως η διάσπαση του τουρκικού κόμματος συνέβη με αφορμή την ρωσοτουρκική κρίση, όπου ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Λούτφι Μεστάμ, τάχθηκε υπέρ της Τουρκίας, γεγονός που εξόργισε τον επίτιμο πρόεδρο, κ. Αχμέτ Ντογάν, ο οποίος επενέβη και απομάκρυνε από την προεδρία τον κ. Μεστάμ, με τρεις βουλευτές του κόμματος να τον ακολουθούν. Τα πράγματα οξύνθηκαν και ο κ. Μεστάμ φοβούμενος και για την ζωή του κατέφυγε στην… τουρκική Πρεσβεία της Σόφιας για να βρει άσυλο.

Είναι απορίας άξιον το γεγονός όχι μόνον εφησυχασμού της ελληνικής πολιτείας, αλλά και η συνεργασία κομμάτων με το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους κατευθυνόμενες από την Άγκυρα. Μάλιστα δε, η σημερινή κυβέρνηση τοποθέτησε δύο τουρκόφρονες βουλευτές στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε, αν μόνον οι τουρκόφρονες της Θράκης αποτελούν την Πέμπτη Φάλαγγα, ή μαζί τους συμπλέουν πολλοί εκ των «προοδευτικών»;

Ο Μακεδών