Skip to main content

Γεφύρι της Άρτας... το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κοσμάτος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε συναντήσεις για την κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου.

Συναντήσεις με τους προϊσταμένους των εισαγγελιών, των δικαστηρίων, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων κι άλλους φορείς είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κοσμάτος, κατά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή αποτέλεσαν οι έγγραφες αναφορές της πρόεδρου του Τριµελούς Συµβουλίου της ∆ιεύθυνσης του Εφετείου, προέδρου Εφετών Καλλιρόης Χειµαριού, για την κατάσταση που παρουσιάζει το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.



«Βασικός λόγος της επίσκεψης ήταν οι ενοχλήσεις και οι έγγραφες αναφορές για την κατάσταση του δικαστικού μεγάρου. Είναι μια απογοητευτική κατάσταση. Υπάρχουν χώροι με μπάζα και άλλα αντικείμενα. Ότι έχει βγει για να αντικατασταθεί έχει πεταχθεί σε χώρο του υπογείου», ανέφερε ο κ. Κοσμάτος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με μέλη του ΔΣΘ.

Προηγουμένως συναντήθηκε με εκπroσώπους του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και της «Θέμιδος Κατασκευαστικής ΑΕ» που είναι αρμόδια για τη συντήρηση των δικαστικών κτηρίων.

Ακόμη επισήμανε ότι, με στόχο την αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους:

-Με προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων (πτυχιούχους ΑΕΙ ή Νομικής), που να ξέρουν τους χώρους

-Με την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών



«Μέσω της κινητικότητας, προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και της κοινωφελούς εργασίας θα προστεθούν στο δυναμικό περισσότερα από 50 άτομα που θα βοηθήσουν την κατάσταση» ανέφερε ο γ.γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι «όσοι είναι σε διαθεσιμότητας βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής».

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ Νίκος Βαλεργάκης ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι η "Θέμις Κατασκευαστική": Κατέρρευσε το ταβάνι καινούργιων αιθουσών από τα νερά και η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: Είχε μηχανήματα από πάνω και δεν μπορούσαν να κάνουν στεγανοποίηση. Ακούμε απίστευτα πράγματα.Ύστερα από μπουρίνι έπεσαν σοβάδες σε γραφεία του ΔΣΘ. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα όταν υπάρχει φορέας που ασχολείται με τα δικαστικά μέγαρα».

Επίσης επισήμανε ότι «υπάρχουν και θέματα ασφαλείας, καθώς δεν λειτουργούν τα συστήματα ελέγχου, επειδή δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να τα λειτουργήσουν. Έχουμε ζητήσει έμψυχο δυναμικό. Οι οργανικές θέσεις είναι οι ίδιες ,εδώ και 30 χρόνια, αλλά δεν είναι οι ίδιες και οι ανάγκες που υπάρχουν. Πρέπει να βρείτε λύση».

Ας σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες έπεσε τεράστια ξύλινη πόρτα δικαστικής αίθουσας, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κανείς ενώ έχουν ξεφλουδιστεί  μπογιές με τις οποίες έχουν βαφεί οι τοίχοι.

Πάντως υπάλληλος της «Θέμιδος» ανέφερε στην Voria.gr ότι όλες οι εργασίες καθυστερούν λόγω της γραφειοκρατίας.