Skip to main content

Γαβρόγλου: Τουλάχιστον 3.000 επιπλέον εισακτέοι στα πανεπιστήμια

Στην αύξηση των εισακτέων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και την αντιπαράθεση του με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, αναφέρθηκε ο κ. Γαβρόγλου.

Περισσότεροι από 3.000 πρόσθετοι εισακτέοι θα μπουν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στο περιθώριο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Γαβρόγλου, που είχε μάλιστα και έναν έντονο διάλογο και αντιπαράθεση με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, επισήμανε ότι ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι αύριο και αναφερόμενος στην «κόντρα» του με τον πρύτανη τόνισε ότι «θα ήταν λίγο βαρετό να μην υπάρχουν αντιδράσεις ειδικά σε κάτι που κάνει το δικό μας υπουργείο. Διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν, όπως υπάρχει και γόνιμος διάλογος».

Για τα φαινόμενα παραβατικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι έχουν διάσταση έντονα κοινωνική. «Πρέπει να δούμε το γιατί, τους λόγους που δημιουργούνται αυτά τα φαινόμενα για να μπορέσουμε να τα αποτρέψουμε. Είμαστε οι πρώτοι με ομάδα εργασίας για το ζήτημα αυτό, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των κοινωνικών επαγγελμάτων όμως. Θέλουμε τις προτάσεις των ιδρυμάτων. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, που δεν πιστεύουμε ότι λύνεται με την αστυνομοκρατία. Όσοι μας κατηγορούν για ανοχή σε τέτοια φαινόμενα πρέπει να είναι πολύ ασόβαροι», επισήμανε.

Ο υπουργός καταδίκασε απερίφραστα τα φαινόμενα σχολικής βίας και είπε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού γενικότερα. Το καλοκαίρι τόνισε θα έχει έτοιμο σχέδιο για το σχολικό αθλητισμό.

Για τα βιβλία των θρησκευτικών είπε ότι σε συνεννόηση και με την Εκκλησία, αλλά και με επιστήμονες προχωρά η αναμόρφωσή τους.