Skip to main content

Γαβρόγλου:Δηλωτική η σιωπή Μητσοτάκη για τα σοβαρά θέματα της παιδείας

Η μεγάλη πρόκληση στην κοινωνία μας είναι αν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να συγκροτήσουμε μια κοινωνία με Λύκειο, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Δηλωτική σιωπή για μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης, καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Σας άκουσα πολύ προσεκτικά κύριε Μητσοτάκη. Και κυρίως άκουσα αυτά που δεν είπατε. Διότι αυτά που είπατε είναι τα απολύτως τετριμμένα. Αυτά που δεν είπατε είναι τα σοβαρά» είπε ο υπουργός Παιδείας και σχολίασε τα περί «διαφοροποίησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας».

«Μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε σχέδιο για την εκπαίδευση και ότι ανακαλύψατε μεγάλη διαφορά απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, ως προς την κατάργηση των εισαγωγικών. Να το πούμε για χιλιοστή φορά; Θέλετε κύριε Μητσοτάκη και η ΝΔ, στο πλαίσιο της περίφημης εθνικής συνεννόησης που λέτε, να συμφωνήσουμε ότι το πρόβλημα είναι οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου; Ξέρετε ότι είμαστε μια χώρα χωρίς Λύκειο; Το ξέρουμε; Ή απομονωμένοι μέσα στα γραφεία σας, δεν ξέρετε τι σας γίνεται; Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη πρόκληση στην κοινωνία μας είναι αν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να συγκροτήσουμε μια κοινωνία με Λύκειο. Κάτι για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι εκπαιδευτικοί», σημείωσε.

Ο υπουργός Παιδείας επέμεινε ότι οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου δεν υφίστανται παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στη νέα γενιά. «Επιτέλους θα πείτε “ναι” ότι αυτό είναι το πρόβλημα; Προφανώς αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις θα καταργηθούν και αυτό είπε ο πρωθυπουργός. Αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις που το μόνο τους στοιχείο είναι πως είναι αδιάβλητες. Αλλά δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. Αυτές που τυραννάνε τα 18χρονα, που δεν μπορούν να πάνε για ένα ποτό το Σάββατο το βράδυ, δεν μπορούν να ερωτευτούν όταν είναι στην Γ΄ Λυκείου, διότι όλη η οικογένεια παθαίνει μια τεράστια κρίση, μήπως τα παιδιά τους βγουν από αυτή την πορεία. Αυτές οι εξετάσεις οι οποίες καταστρέφουν γενιές ολόκληρες. Και γι’ αυτές τις εξετάσεις δεν έχετε να πείτε τίποτα!» είπε, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν λέτε τίποτα γιατί δεν θέλετε να αναβαθμιστεί το Λύκειο».

Ως προς την κριτική για υποβάθμιση της παιδείας, ο κ. Γαβρόβλου αναρωτήθηκε, αν η ΝΔ θεωρεί υποβάθμιση τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου να βγει να το πει.

Σχολίασε επίσης τη ρητορική και τη στάση της ΝΔ στη «θεματική εβδομάδα»: «Περιμέναμε, περιμέναμε, περιμέναμε! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Ξέρετε πόσες χιλιάδες σχολεία κάνανε θεματική εβδομάδα; Ξέρετε πόσο δημιουργική ήταν η θεματική εβδομάδα; Κι εσείς εμπλακήκατε σε μια μιζέρια, ότι είναι μόνο για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Ξέρετε τι θαύματα έχουν γίνει από τους εκπαιδευτικούς σε αυτά τα θέματα;

Το τέμενος

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι ως το βράδυ θα υπάρξει βελτιωτική τροποποίηση στο άρθρο για το ισλαμικό τέμενος, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μια ειλικρινή ανησυχία». «Ως το τέλος της συνεδρίασης θα ήθελα να το δούμε και να δούμε πως θα το κάνουμε», ανέφερε.