Skip to main content

Γαβρόγλου: Δεν νοείται δημοκρατία χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση

Τη σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και τη δημοκρατία τόνισε ο υπουργός Παιδείας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου.

Τη σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και την δημοκρατία υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που  πραγματοποιήθηκε για την ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Ούτε η εκπαίδευση νοείται χωρίς δημοκρατία, αλλά ούτε και δημοκρατία χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση. Το να μιλάμε για το ένα χωρίς το άλλο δεν στερείται απλά νοήματος – είναι μία πολιτική θέση που υπονομεύει και τα δύο αγαθά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι νέες και οι νέοι αγωνίστηκαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση ενάντια στην πραγματικότητα ενός αυταρχικού παρόντος και στην δυστοπία της αναπαραγωγής του».

 «Συμφωνώ απολύτως με τον προκάτοχο μου Νίκο Φίλη, ότι προϋπόθεση της υπεράσπισης της δημοκρατίας είναι η παιδεία, και καρδιά της είναι το δημόσιο σχολείο. Έχουμε όλοι χρέος, να στηρίξουμε ένα σχολείο δημοκρατικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμάσουμε τους πολίτες να είναι ανθεκτικοί και να αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό» επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι νέοι του Πολυτεχνείου αγνόησαν τις νουθεσίες κομμάτων, βρέθηκαν όλοι μαζί, με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, να σχεδιάσουν τις δράσεις για το μέλλον τους και να σφυρηλατήσουν την δημοκρατία».