Skip to main content

Ευκαιρία για τις μικρομεσαίες της Κ. Μακεδονίας τα δάνεια μέσω «Cosme»

Tα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που παρέχουν οι συστημικές Τράπεζες με εγγύηση του Ε.Ι.F. Πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας και εμπιστοσύνης.

Οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, διαχρονικά υπερδραστήριες στην άντληση επενδυτικών πόρων, έχουν μια σημαντική ευκαιρία να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια αξιοποιώντας την κατάργηση των γεωγραφικών ορίων και του Κανονισμού DeMinimis, όπως για πρώτη φορά προβλέπεται στις συμβάσεις που οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες έχουν συνάψει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ( E.I.F), το οποίο παρέχει εγγυήσεις για να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις καινοτόμες.

Τα νέα αυτά εργαλεία που εξασφαλίζονται με τα προγράμματα «Cosme» και «InnovFin» παρουσιάσθηκαν από τραπεζικά στελέχη των Αlpha Bank, ΕΤΕ, Εurobank και της Τράπεζας Πειραιώς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου του Τμήματος Μελετών και Ερευνών του Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Μπούμπουλα.

Οι Τράπεζες όμως, που λειτούργησαν στο ΕΣΠΑ 2007-2013 σαν ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης, είναι έτοιμες να προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες και για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εντάξουν δράσεις τους στο Νέο ΕΣΠΑ 2004-2020 (Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής μέχρι ποσοστού 100%, όπως και προεξόφληση του ποσού της επιχορήγησης έχοντας σαν εξασφάλιση την έγκριση υπαγωγής του επενδυτικού προγράμματος ( Eurobank).

Οι συμβάσεις αυτές με το E.I.F, λύνουν τα χέρια των Τραπεζών σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις έχουν δυσκολία στο να παρέχουν εξασφαλίσεις. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων παρέχει εγγύηση στο 50% επί των χρηματοδοτήσεων προς τις ΜμΕ, μία πολύ μεγάλη διευκόλυνση για το τραπεζικό σύστημα σε μία δύσκολη συγκυρία όπου χαρακτηρίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης και έλλειψη ρευστότητας, όπως είπε ο κ. Σπυρίδων Ρεντετάκος, διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια «των οκτώ, αφύσικα πολλών χρόνων κρίσης», η Αlpha Bank διέθεσε χρηματοδοτήσεις 1,54 δις. ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων προσπαθεί να ενισχύσει και η Εθνική Τράπεζα , που μέσω του «Cosme» θα δώσει δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω συμφωνίας με την ΕΤΕπ – που αφορά χρηματοδοτήσεις και όχι παροχή εγγυήσεων, θα διαθέσει  επιπλέον επενδυτικούς πόρους ύψους 215 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Δημήτριος Ζαψαλής, επικεφαλής του Κέντρου Πιστοδοτήσεων Β2 Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΕΤΕ, η Τράπεζα επιδιώκει μέσα στο 2017 να ενταχθεί και στο πρόγραμμα της Ε.Ε. «EaSI», ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό που παρέχει εγγυήσεις για μικροπιστώσεις με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική καινοτομία.

Η ΕΤΕ έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα και κατέθεσε προτάσεις σε κεντρικό επίπεδο για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα παροχής εγγυήσεων θα πρέπει να συνδυαστούν με αυτά των χρηματοδοτήσεων, η κατανομή πόρων ανά Περιφέρεια θα πρέπει να γίνεται με βάση τη ζήτηση, ενώ θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία στις διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα.

Η Eurobank ξεκίνησε το «Cosme» από τον Νοέμβριο του 2016 και ως σήμερα έχει δεχθεί 1.200 αιτήσεις για 120 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι μεγάλο, όπως τόνισε ο κ. Γεώργιος Χατζησάρρου, διευθυντής Πιστοδοτήσεων Νέων Δανείων Βορείου Ελλάδος της Eurobank, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη κινητικότητα έδειξε το χονδρικό εμπόριο, με 27%, ακολουθεί το λιανικό εμπόριο με 22%, ο τουρισμός με 15% και η μεταποίηση με 10%.

Ο κ. Χατζησάρρου μίλησε για ένα μείγμα υπηρεσιών προς τους εταιρικούς πελάτες, για το πρόγραμμα business check up, ενώ αναφέρθηκε και στην προχρηματοδότηση των πωλήσεων εξωτερικού, με το «ΟΑΕΠ Εξωστρέφεια» που προβλέπει ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση το ασφαλιστήριο του ΟΑΕΠ.

Την Τράπεζα Πειραιώς εκπροσώπησαν τα στελέχη της Μονάδας Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα κυρίες Ελένη Πίτσιου και Μαρίνα Κωτσορίδη.

Η Πειραιώς τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με έξι φορείς σε προγράμματα εγγυήσεων, συγχρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων, διαχειριζόμενη συνολικά 860 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για το «Cosme» θα διαθέσει 170 εκατ. ευρώ ενώ η κ. Πίτσιου προέβλεψε ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις , η πιστωτική γραμμή θα εξαντληθεί πριν τον Απρίλιο του 2020 και θα πρέπει να έρθει σε νέα συμφωνία με το E.I.F. Σε ό,τι αφορά στο InnovFin, που απευθύνεται σε μεγαλύτερες και καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω αυτού θα διατεθούν 100 εκατ. Το πρόγραμμα από πλευράς Πειραιώς θα βγει στην αγορά στις επόμενες ημέρες και έχει καταληκτική ημερομηνία τον Απρίλιο του 2019.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει η Πειραιώς, εξαντλήθηκε το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει σε συνεργασία με την Ε.Ι.Β. και είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο από τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την καινοτομία, κριτήριο που πολλές επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν πληρούν, τονίσθηκε τόσο από την κ. Πίτσιου όσο και από τον κ. Ρεντετάκο, ότι πολλές εταιρείες έχουν το κριτήριο της καινοτομίας και δεν το γνωρίζουν.

Η κ. Κωτσορίδη αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ και τις εταιρείες που θέλουν να εντάξουν δράσεις τους σε αυτό.