Skip to main content

Γαλλογερμανική πίεση για δασμολόγηση τραπεζικών συναλλαγών

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να υπερασπισθούν ομόθυμα και ομόγνωμα, τόσο κατά τη σύνοδο της G20 όσο και μέσα στην ΕΕ, την ιδέα για τη δασμολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και του φόρου
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να υπερασπισθούν ομόθυμα και ομόγνωμα, τόσο κατά τη σύνοδο της G20 όσο και μέσα στην ΕΕ, την ιδέα για τη δασμολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και του φόρου για τις τράπεζες, ανακοίνωσαν σήμερα από το Παρίσι οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των δύο χωρών.

«Γνωρίζουμε κάλλιστα πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Είκοσι, μάλιστα μακράν αυτού. Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη και μέσα στην ΕΕ», δήλωσε στον Τύπο ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Χθες, κατά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «θέσαμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε καλύτερες ευκαιρίες», για να περάσει η θέση μας αυτή, δήλωσε ο Χόγιερ.

Στην G20, «κανείς δεν συμφωνεί να δασμολογηθούν οι τράπεζες και οι τραπεζικές συναλλαγές», επιβεβαίωσε και ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Λελούς, ο οποίος πρόσθεσε πως μία επιστολή προς αυτήν την κατεύθυνση από τη Γαλλία και τη Γερμανία «βρίσκεται ήδη σήμερα στη διαδικασία της σύνταξης».

Ο Χόγιερ τόνισε πως «είναι αποφασιστικής σημασίας να αναγκάσουμε τον τραπεζικό τομέα να συμμετάσχει στις επιβαρύνσεις που απορρέουν από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών», και οφείλονται στην οικονομική κρίση. «Θα ήταν αδιανόητο για τους πολίτες, σε περίπτωση που μία τράπεζα δηλώνει χρεοκοπία, να θέταμε στη διάθεσή της τα χρήματα των φορολογουμένων και να μη συμμετέχουν καθόλου οι άλλες τράπεζες», πρόσθεσε.

«Είναι ένας μηχανισμός αλληλεγγύης, ευθύνης όλων των πλευρών και ο οποίος δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί μόνον από τους Ευρωπαίους, αλλά και στην περιωπή της G20, εάν θέλουμε να θέσουμε τον καπιταλισμό σε ηθικές βάσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Λελούς. «Η ιδέα εναπόκειται στο να βρούμε συστήματα κατάλληλα, ώστε οι τραπεζικοί επιχειρηματίες να συμβάλουν στη σταθερότητα του συνόλου, αντί να αφήνουν να επωμίζονται τα βάρη οι πολίτες. Πρόκειται για ένα ζήτημα ισότητας», δήλωσε ο ίδιος.