Skip to main content

Γαλλική παρέμβαση για το κύμα εξόδου των Ρομά από τη Ρουμανία

Η Γαλλία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγκάσει τη Ρουμανία να σταματήσει το κύμα των Ρομά που εγκαταλείπουν τη χώρα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη του Βουκουρεστίου
Η Γαλλία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγκάσει τη Ρουμανία να σταματήσει το κύμα των Ρομά που εγκαταλείπουν τη χώρα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη του Βουκουρεστίου στη ζώνη Σένγκεν αν δεν καταφέρει να το κάνει.

Την ώρα που Ρουμάνοι αξιωματούχοι βρίσκονται στο Παρίσι για συνομιλίες, η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί υπερασπίζεται την απόφασή της για επαναπατρισμό εκατοντάδων Ρομά τις τελευταίες εβδομάδες και σημειώνει ότι η μαζική μετανάστευση από τη Ρουμανία έχει γίνει ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με την οποία του ζητεί να λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ που δίδονται ετησίως στη Ρουμανία χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των Ρομά.

«Η Γαλλία δεν έχει τα νομικά μέσα να αναγκάσει τη ρουμανική κυβέρνηση να δαπανάει τα κονδύλια αυτά για τη στέγαση και την εκπαίδευση του πληθυσμού της», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φρανσουά Λελούς στον ραδιοσταθμό Europe 1. «Όμως η Ευρώπη μπορεί και γι΄ αυτόν τον λόγο έγραψε σήμερα (επιστολή) ο πρωθυπουργός στον κ. Μπαρόζο».

Από την ανακοίνωση στα τέλη Ιουλίου των σχεδίων της για την κατεδάφιση εκατοντάδων παράνομων καταυλισμών των Ρομά σε μια εκστρατεία καταστολής του εγκλήματος, η γαλλική κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει προχωρήσει στον επαναπατρισμό περισσότερων από 600 Ρομά, κυρίως στη Ρουμανία.

Οι επικριτές καταγγέλλουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένα τέχνασμα για την άνοδο της δημοτικότητας του Σαρκοζί, η οποία σημειώνει πτώση, πριν από τις εκλογές του 2012 και για να απομακρυνθεί η προσοχή των ψηφοφόρων από τα αντιδημοφιλή σχέδια για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γαλλία και την περικοπή των δημόσιων δαπανών.

Ο Λελούς σημείωσε επίσης ότι ελπίζει οι συνομιλίες που θα γίνουν σήμερα και αύριο με τους Ρουμάνους υφυπουργούς δημόσιας ασφάλειας και ενσωμάτωσης των Ρομά που επισκέπτονται τη Γαλλία θα φέρουν μια αλλαγή πορείας από το Βουκουρέστι.

«Η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει το θέμα αυτό εθνική της προτεραιότητα και αν δεν το κάνει, ορισμένα πράγματα θα συμβούν --κυρίως όσον αφορά την ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν», σημείωσε.