Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: Ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία

Περίπου στις 11.00 το πρωί, η Μαρίν Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Τουκέ και την Ενίν-Μπομόν αντίστοιχα.

Στις κάλπες προσήλθαν μέχρι το μεσήμερι και οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο υποψήφιος του κινήματος En marche! (Εμπρός), ψήφισε σήμερα το πρωί στην Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ), όπου διαθέτει εξοχική κατοικία. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007.

Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.

Με λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα ο Μανουέλ Μακρόν, 39 ετών, συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ και περιβαλλόταν από πολλούς σωματοφύλακες.

Επευφημήθηκε από μερικές δεκάδες υποστηρικτές του μπροστά από την κατοικία του --ορισμένοι φώναζαν "Μακρόν πρόεδρος"-- και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του.

Στην είσοδο του εκλογικού τμήματος, στον πρώτο όροφο του δημαρχείου, τον Μακρόν υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντανιέλ Φασκέγ (του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι). Χαμογελώντας, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μερικά λεπτά αργότερα μετά τον Μακρόν, ψήφισε στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ) η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα του σχολείου Ζαν-Ζακ Ρουσό, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης που είναι μέλος του FN, τον Στιβ Μπριουά, και έναν από τους αντιδημάρχους του, τον Μπρινό Μπιλντ.

Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε έρθει στο εκλογικό κέντρο με τα πόδια, αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν έφθασε με αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας. Προηγουμένως είχε περάσει από την κατοικία του Μπριουά. Περίπου πενήντα φωτογράφοι και δημοσιογράφοι την ανέμεναν.

Η Λεπέν πήρε στα χέρια της τα δύο ψηφοδέλτια που δίνονται στους ψηφοφόρους, εκείνο που φέρει το όνομά της και το άλλο όπου αναγράφεται το όνομα του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν.

Αφού ψήφισε, χαιρέτισε για λίγο κάποιους κατοίκους της πόλης αυτής όπου είχε έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο, με 46,5% των ψήφων, προτού αναχωρήσει και πάλι με αυτοκίνητο.