Skip to main content

Γαλλία: Ξεκίνησε επισήμως σήμερα η προεκλογική περίοδος

Ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 23 του μηνός - Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου

Ξεκίνησε επισήμως σήμερα η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία για τους 11 υποψηφίους, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, 13 ημέρες για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς ένας στους τρεις Γάλλους δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα ψηφίσει ή είναι πιθανό να αλλάξει γνώμη.

Στο διάστημα που απομένει, μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου, τα μέσα ενημέρωσης υποχρεούνται να δίνουν τον ίδιο χρόνο προβολής σε όλους τους υποψηφίους. Θα ξεκινήσει επίσης η μετάδοση των προεκλογικών σποτ από τα δημόσια ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 23 του μηνός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο φιλοευρωπαίος, ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του ακροδεξιού Εθν ικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, προηγούνται με ποσοστό περίπου 23% έκαστος και είναι πιθανόν ότι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που όταν ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία βρισκόταν μόλις στην πέμπτη θέση στην πρόθεση ψήφου, πλέον έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του, σχεδόν στο 19% και δίνει μάχη για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Φρανσουά Φιγιόν. Ο τελευταίος έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις μετά τις αποκαλύψεις για την αργομισθία της συζύγου και των παιδιών του.