Skip to main content

Γαλλία: Μεγάλη νίκη Μακρόν με 65,1% δείχνουν τα πρώτα exit polls

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν καταποντίζεται στο 34,9%, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των εταιρειών δημοσκοπήσεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ηλικία 39 ετών, θα είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις ψήφου στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές δείχνουν μεγάλη νίκη του κεντρώου υποψηφίου με 65,1 %, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Αντιθέτως, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν μένει στο 34,9%, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των εταιρειών δημοσκοπήσεων στον β' γύρο.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο Λούβρο και πανηγυρίζει, όπου από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να φτάσει ο Μακρόν.

Νωρίτερα, βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνταν τα exit polls Γαλλικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, μετέδιδαν ότι το ποσοστό Μακρόν θα κινούταν μεταξύ 62% και 65%.

Η αποχή εκτιμάται περίπου στο 25,3%, η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων αναμενεται οτι επέλεξαν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ήδη η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Λεπέν μετά την εκλογή του

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Σε δηλώσεις προχώρησε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, προαναγγέλοντας την παραμονή στην ηγεσία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

«Πολλοί έχασαν την αξιοπιστία τους σε αυτές τις εκλογές. Ο α' γύρος επικύρωσε την εξαέρωση του παλαιού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, με την εξαφάνιση των παραδοσιακών κομμάτων. Θα ηγηθώ του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Νωρίτερα, στα πρώτα exit poll του εξωτερικού που ήρθαν στη δημοσιότητα, είχε διαφανεί το ευρύ έως και σαρωτικό προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Να σημειωθεί ότι τα exit poll δημοσιεύτηκαν από την βελγική Le Soir γιατί στη Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευσή τους.

Υπερπόντιες κτήσεις:

- Saint-Pierre-et-Miquelon : Μακρόν 63,3%, Λεπέν 36,7%
- Saint-Barthélemy : Μακρόν 58,4%, Λεπέν 41,6%
- Saint-Martin : Μακρόν 67,6%, Λεπέν 32,4%
- Γουαδελούπη : Μακρόν 75,1%, Λεπέν 24,9%
- Μαρτινίκα : Mακρόν 77,5, Λεπέν 22,5%
- Γουινέα : Mακρόν 65%, Λεπέν 35%

ΗΠΑ

- Νέα Υόρκη : Mακρόν 94,7%, Λεπέν 5,3%
- Σικάγο : Mακρόν 92%, Λεπέν 8%
- Βοστώνη : Μακρόν 95,7%, Λεπέν 4,3%

Καναδάς

- Οττάβα και Μόντρεαλ : Μακρόν 90%, Λεπέν 10%