Skip to main content

Γαλλία: Τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει επίσημα σήμερα ο Μακρόν

Περίπου 1.500 αστυνομικοί αναμένεται τις επόμενες ώρες να παρακολουθούν τους γύρω δρόμους από το Ελιζέ, πραγματοποιώντας ελέγχους.

Τα καθήκοντα του προέδρου της Γαλλίας αναμένεται να αναλάβει και επίσημα σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Ελιζέ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί και περιπολούν την περιοχή. Ειδικότερα, 1.500 αστυνομικοί αναμένεται τις επόμενες ώρες να παρακολουθούν τους γύρω δρόμους από το Ελιζέ, πραγματοποιώντας ελέγχους.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, περίπου 400 δημοσιογράφοι, Γάλλοι και ξένοι, έχουν ζητήσει διαπίστευση για να παρακολουθήσουν την παράδοση της προεδρίας στον νέο πρόεδρο από τον απερχόμενο προκάτοχό του, τον Φρανσουά Ολάντ.

Εκατοντάδες φωτογράφοι και εικονολήπτες έχουν πάρει θέση στην αυλή του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, ακόμη και στη στέγη του.

Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το μεγάλο κόκκινο χαλί, πάνω στο οποίο θα περπατήσει ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας, όπου ακριβώς στις 10:00 θα τον περιμένει ο προκάτοχός του. Ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς θα αποδίδει τιμές.

Οι δύο άνδρες θα περάσουν στη συνέχεια μέσα στο προεδρικό γραφείο, στον πρώτο όροφο του μεγάρου, για ένα τετ-α-τετ στη διάρκεια του οποίου ο απερχόμενος θα παραδώσει στον διάδοχό του μερικά κρατικά απόρρητα, μεταξύ των οποίων και τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.