Skip to main content

Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν με στενό σύμμαχο του Σαρκοζί

Ο Εστροζί συγκαταλέγεται σε εκείνους που ζητούν να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος έχει πληγεί από σκάνδαλο

O Eμανουέλ Μακρόν, ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος που θεωρείται φαβορί για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, συναντήθηκε σήμερα με τον συντηρητικό Κριστιάν Εστροζί στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μασαλία. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θέλει να γεφυρώσει το χάσμα Δεξιάς - Αριστεράς.

Ο Εστροζί προέρχεται από μια πτέρυγα της συντηρητικής πολιτικής σκηνής της Γαλλίας που βρίσκεται πολύ δεξιότερα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της οποίας διετέλεσε υπουργός Οικονομίας μέχρι τον περασμένο χρόνο ο 39χρονος Μακρόν.

Παρότι είναι στενός σύμμαχος του συντηρητικού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο Εστροζί συγκαταλέγεται σε εκείνους που ζητούν να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος έχει πληγεί από σκάνδαλο. Το βράδυ της Παρασκευής αποδοκιμάστηκε στη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του Φιγιόν, στην Τουλόν.

«Είμαστε υπεύθυνοι για τα συμφέροντα της Γαλλίας και ανησυχούμε γι αυτά», είπε ο Εστροζί στους δημοσιογράφους στη συνάντησή του με τον Μακρόν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πόλη αργότερα μέσα στη μέρα.

Ο Μακρόν είπε ότι οι καλοί πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας «γνωρίζουν ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και που βρίσκονται οι αληθινοί εχθροί».

Το θέμα της ασφάλειας και το μεταναστευτικό είναι αμφότερα ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα στην περιοχή Προβάνς Αλπ Κοτ ντ'Αζούρ του Εστροζί όπου το ακροδεξιό κόμμα της κυριότερης αντιπάλου του Μακρόν στις εκλογές, της Μαρίν Λεπέν, γνωρίζει άνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ως δήμαρχος της Νίκαιας ο Εστροζί είχε κατηγορήσει το περασμένο καλοκαίρι τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για πλημελλή μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση τυνήσιου τζιχαντιστή με φορτηγό και 86 θύματα.

Ερωτηθείσα για τη συνάντηση των δύο η εκπρόσωπος του Φιγιόν τη χαρακτήρισε καιροσκοπική. "Ο Μακρόν κυνηγάει στο έδαφος της Δεξιάς αλλά δεν είναι ο υποψήφιος της Δεξιάς", δήλωσε η Ανί Ζενεβάρ.