Skip to main content

Γαλλία: Σήμερα ο καθοριστικός γύρος των εκλογών για τη Μαρίν Λεπέν

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Σήμερα θα φανεί η δύναμη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, στον οποίο και θα φανεί η πραγματική δύναμη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία, καθώς το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να προηγηθεί συγκεντρώνοντας συνολικά ένα 28% των ψήφων και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις έξι από τις 13 περιφέρειες.

Ωστόσο από τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας θα φανεί αν το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα θα κερδίσει κάποια από τις 13 περιφέρειες στο δεύτερο γύρο.

Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες όπου έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης το Εθνικό Μέτωπο. Η μία στον βορρά, όπου είναι υποψήφια η ίδια η Λεπέν, και μια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι υποψήφια η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τους συντηρητικούς υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα, ο Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει με «εμφύλιο» αν το Εθνικό Μέτωπο βρεθεί στην εξουσία.

Η σημερινή διαδικασία χαρακτηρίζεται πρόβα και για τους τρεις υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του 2017, τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί και τη Λεπέν.