Skip to main content

Γαλλία: Μεγάλη νίκη της Λεπέν δείχνουν τα exit polls

Η Μαρί Λεπέν κερδίζει την πρωτιά και έξι από τις 13 περιφέρειες, στις πρώτες κάλπες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου.

Μεγάλη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν δειχνουν τα πρώτα exit polls στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, καθώς φαίνεται ότι το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου εκτινάσσει τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος.

Η Λεπέν συγκεντρώνει 30,8% έναντι 27,2% του Νικολά Σαρκοζι και 22,7% του σοσιαλιστικού κόμματος του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φαίνεται να μην καταφέρνει να κεφαλοποιήσει την αύξηση της δημοτικότητάς του.

Το Εθνικό Μέτωπο προηγείται σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σε εθνικό επίπεδο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσοστό του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 27.2-30.8%, δίνοντάς του την πρώτη θέση.

Τα exit polls δίνουν δεύτερους του Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό περίπου 27%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 22,7%.

«Είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα», η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στις πρώτες της δηλώσεις.

Παρά, την εκτόξευση των ποσοστών του Εθνικού Μετώπου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν ηγέτης της Κεντροδεξιάς Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε άμεσα οποιαδήποτε συμμαχία με τους Σοσιαλιστές ως ανάχωμα στην «εισβολή» της ακροδεξιάς στα περιφερειακά συμβούλια. 

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξάγεται την επόμενη Κυριακή. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες του ψηφίζοντας την Μαρίν Λεπέν.