Skip to main content

Γαλλία: Πρώτη η Λεπέν σε νέα δημοσκόπηση ενόψει εκλογών

Ωστόσο, ο πρωήν πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, αναμένεται να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών αναμένεται να λάβει η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έλαβε χώρα στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, συγκεντρώνει 26,5%, 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον άλλοτε πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Ωστόσο, ο τελευταίος στον δεύτερο γύρο, αναμένεται να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά καθώς θα τύχει της υποστήριξης των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στον δεύτερο γύρο και σε περίπτωση που υπάρχει αναμέτρηση Φιγιόν-Λεπέν, ο πρώτος θα λάβει ποσοστό 64%, έναντι 36% της εκπροσώπου του ακροδεξιού κόμματος.

Να σημειωθεί ότι η Μαρίν Λεπέν έχει δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει τη Γαλλία άμεσα σε δημοψήφισμα με θέμα την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά, καθώς κυμαίνεται από 17% έως 20% και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στην έκπληξη της εκλογικής διαδικασίας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε περίπτωση «μονομαχίας» Φιγιόν και Μακρόν στον δεύτερο γύρο, οριακά νικητής δείχνει να αναδεικνύεται ο Μακρόν, με ποσοστό 52%, έναντι 48% του πρώην πρωθυπουργού.

Οι δύο γύροι των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2017 θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου.