Skip to main content

Γαλλία: Προς συντριπτική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση οδεύει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει πλέον αποφασιστικό πλεονέκτημα ώστε να εφαρμόσει ευαίσθητες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

Προς συντριπτική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση οδεύει το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντάς του ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα προκειμένου να εφαρμόσει ευαίσθητες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, πολυαναμενόμενες ωστόσο από τους ευρωπαίους εταίρους του.

Σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής (51,29%) που αποτελεί ρεκόρ, το προεδρικό κίνημα La Republique en marche (REM) εξαφάνισε τα παραδοσιακά κόμματα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με 32,3% των ψήφων, ακολουθούμενο με μεγάλη διαφορά από τη δεξιά (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%), τον ακροδεξιό σχηματισμό της Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο, 13,2%) και την αριστερά που ήταν διαιρεμένη ανάμεσα σε διαφορετικά ρεύματα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις προβολές για την κατανομή των εδρών, το REM και ο σύμμαχός του MoDem θα εξασφαλίσουν στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή από 400 έως 455 σε σύνολο 577, πολύ πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες).

Η επίδοση αυτή ανήκει σε ένα κίνημα το οποίο έπειτα από μόλις έναν χρόνο ύπαρξης κατάφερε να εξοβελίσει τα παραδοσιακά κόμματα τη αριστεράς και της δεξιάς που μοιράζονταν την εξουσία εδώ και 60 χρόνια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήλεγχε περίπου τις μισές έδρες του απερχόμενου κοινοβουλίου κατέρρευσε μαζί με τους συμμάχους του καταλαμβάνοντας από 15 έως 40 έδρες, λιγότερες ακόμη από τις 57 που είχε πάρει το 1993. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να καταλάβει 10 έως 23 έδρες, περιλαμβανομένων και αυτών και του ΚΚ Γαλλίας.

Η δεξιά (LR-UDI), που ήλπιζε να στερήσει από τον νέο πρόεδρο Μακρόν την πλειοψηφία, αναμένεται να καταλάβει από 70 έως 130 έδρες.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο, θα καταλάβει μόνο από μία έως δέκα έδρες έναντι δύο στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με ένα ποσοστό 13,2%, πολύ μικρότερο εκείνου που πήρε η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,3%).