Skip to main content

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Μακρόν - Σαρωτική νίκη επί της Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε άνετα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνοντας 66,06% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ηλικία 39 ετών, θα είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, καθώς επικράτησε άνετα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Μακρόν συγκέντρωσε 66,06% έναντι 33,94% της Μαρίν Λεπέν

Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών Ifop και Harris Interactive, ο Μακρόν εξασφαλίζει το 65,5% έως 66,1% των ψήφων, έναντι 33,9% έως 34,5% για τη Μαρίν Λεπέν.

Νωρίτερα, βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνταν τα exit polls Γαλλικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, μετέδιδαν ότι το ποσοστό Μακρόν θα κινούταν μεταξύ 62% και 65%.



Η αποχή εκτιμάται περίπου στο 25,5%, η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων εκτιμάται οτι επέλεξαν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Λεπέν και Ολάντ μετά την εκλογή του

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας. Τηλεφωνική επικοινωνία, για να τον συγχαρεί, είχε και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ο Φρανσουά Ολάντ.

Την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ήδη η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συγχαίροντας, με μήνυμά του, τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε δηλώσεις προχώρησε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, προαναγγέλοντας την παραμονή στην ηγεσία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

«Πολλοί έχασαν την αξιοπιστία τους σε αυτές τις εκλογές. Ο α' γύρος επικύρωσε την εξαέρωση του παλαιού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, με την εξαφάνιση των παραδοσιακών κομμάτων. Θα ηγηθώ του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εμανουέλ Μακρόν για την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα και να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα 11 εκατ. Γάλλων και τις προσωπικότητες που με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν σε όλη αυτή τη διάρκεια. Με αυτό το ιστορικό και μαζικό αποτέλεσμα οι Γάλλοι όρισαν το κίνημά μας ως το πρώτο κόμμα αντιπολίτευσης. Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών επικύρωσε μια αποσύνθεση των άλλων κομμάτων. Ο δεύτερος γύρος ανανεώνει το πολιτικό σκηνικό. Αυτή η μεγάλη επιλογή θα τεθεί στην ψηφοφορία των Γάλλων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ανησυχούμε για τις προοπτικές της νέας πενταετίας. Το Εθνικό Μέτωπο θα πρέπει επίσης να ανανεωθεί για να ανααποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων. Καλώ τους Γάλλους να συμμετάσχουν σε αυτή την ανανέωση. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.