Skip to main content

Γαλλία: Η Λεπέν δεν αποκλείει τα capital controls για την έξοδο από ΕΕ

Η υποψήφια της ακροδεξιάς εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, επαναφέροντας το εθνικό νόμισμα.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και σημειωθεί μαζική απόσυρση καταθέσεων (bank run) η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θεωρεί απίθανο να χρειαστεί αυτό.

Όπως έχει η ίδια προαναγγείλει, αφού εκλεγεί θα διαπραγματευτεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Λεπέν εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ελπίζει ο γαλλικός λαός να έχει στα χέρια του ξανά το εθνικό νόμισμα μέσα σε δύο χρόνια.

Η ακροδεξιά υποψήφια εξέφρασε την πρόθεσή της να αντικαταστήσει το ευρώ με το φράγκο, και να αποκαταστήσει μια πιο χαλαρή συνεργασία, της μορφής της Ευρωπαϊκής Λογιστικής Μονάδας (ΕΛΜ/ECU), προπομπού του ευρώ.

«Ο στόχος είναι να μεταμορφώσουμε το "ενιαίο νόμισμα", το ευρώ, σε ένα "κοινό νόμισμα", πηγαίνοντας πίσω στον προπομπό του ευρώ, την ΕΛΜ, που ήταν μια λογιστική μονάδα που δεν εμπόδιζε κάθε χώρα από το να διαθέτει η καθεμία το δικό της νόμισμα», υπογράμμισε η Λεπέν.