Skip to main content

Γαλλία: Ένοπλη επίθεση στο Παρίσι - Νεκρός ένας αστυνομικός (φωτο+vid)

Οι δράστες της επίθεσης είναι δύο, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Ένοπλη επίθεση με μέχρι στιγμής απολογισμό έναν αστυνομικό νεκρό και έναν βαριά τραυματία σημειώθηκε στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι περίπου στις 21:00 (τοπική ώρα), με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη μέσω του πρακτορείου της οργάνωσης, Amaq. Μάλιστα, όπως έκαναν γνωστό, ο ένας δράστης λέγεται Αμπού Γιουσίφ και είναι από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες της επίθεσης είναι δύο, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας.

Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται περισσότεροι δράστες.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από έναν άνδρα με Καλάσνικοφ, ο οποίος στόχευε απευθείας στους αστυνομικούς.

Όπως ανέφερε η Ένωση Αστυνομικών στο λογαριασμό της στο twitter, ο αστυνομικός δέχτηκε τα πυρά του δράστη καθώς βρισκόταν μέσα στο αστυνομικό όχημα, σταματημένο στον κόκκινο σηματοδότη.

Στην επίθεση συμμετείχε ένα ακόμη άτομο, για τον εντοπισμό του οποίου η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς που συνέβησαν τουλάχιστον μιάμιση ώρα μετά το αρχικό συμβάν σε άλλη τοποθεσία κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία διεξάγει επιχείρηση ήδη στο διαμέρισμα του νεκρού δράστη, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία για πιθανές του διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές ομάδες, ή συνεργούς.

Η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη στην ένοπλη επίθεση που έγινε αργά το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

 

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα για τη μεταφορά των θυμάτων.

Οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας ένοπλος δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας.

«Είναι πολύ νωρίς για να εντοπιστούν τα κίνητρα της επίθεσης» δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε πως είδε ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις πάνω από το κεντρικό Παρίσι, σε μια κατά τα φαινόμενα επιχείρηση της αστυνομίας.

Γαλλικά Μέσα μετέδωσαν ότι έχει εντοπιστεί και ύποπτο πακέτο, το οποίο εξετάζεται από τις αρχές.

Η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά η διαδικασία των προεδρικών εκλογών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε νωρίτερα ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν ματαίωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

 (Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Reuters)