Skip to main content

Γαλλία: Εκλογικό «βαρόμετρο» για Μακρόν

Οι εκλογές της Γερουσίας θα είναι μία πρώτη δοκιμασία για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς η Κεντροδεξιά προβάλλει ως φαβορί για τη νίκη

Σχεδόν 2000 είναι οι  υποψήφιοι για τις σημερινές εκλογές, με τις οποίες θα ανανεωθεί η Γερουσία κατά το ήμισυ. Με έμμεση ψηφοφορία (μέσω εκλεκτόρων) ανανεώνονται οι θέσεις 171 γερουσιαστών επί συνόλου 348. Πολλοί Γάλλοι απλώς αγνοούν τη σημερινή διαδικασία, γιατί η εκλογή γίνεται από τους εκλέκτορες και όχι απευθείας από τον λαό. Πρόκειται για εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή δήμαρχους, βουλευτές και άλλους αιρετούς, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 76.359.

Από το 2014 η Γερουσία ελέγχεται από τη Δεξιά, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρήσει την υπεροχή της. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια δύσκολη εκλογή για τον Εμμανουέλ Μακρόν. Βέβαια δεν θα έχει πρόβλημα να κυβερνήσει, γιατί στη νομοθετική διαδικασία τον τελικό λόγο τον έχει το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, για την υλοποίηση της θέλησής του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, ο Μακρόν θα έχει απόλυτη ανάγκη από τα ¾ των δύο σωμάτων. Έτσι, για τον πρόεδρο η σημερινή εκλογή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Ιδιαίτερος ο ρόλος της Γερουσίας

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο νομοθετικά σώματα είναι ότι η Γερουσία εκπροσωπεί της τοπικές κοινωνίες, ενώ το Κοινοβούλιο τον λαό μέσα από την πολιτική πλειοψηφία. Οι Γερουσιαστές θεωρούνται πιο ήπιων τόνων και εμπειρότεροι των βουλευτών, οι οποίοι συνήθως θεωρούνται πιο παρορμητικοί. Ωστόσο στην εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας οι βουλευτές είναι που αποφασίζουν τελικά.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

 Πηγή: Deutsche Welle